Ряпата - истинско земно богатство

Ряпа и Моркови

Още древните гърци описват, че ряпата помага на храносмилането, а Гален я препоръчва като възбуждащо апетита средство.

Ряпата стимулира отделянето на стомашен сок и подобрява храносмилането. Съдържанието на целулоза оказва благоприятно влияние на червата, като засилва перисталтиката и спомага за изхвърлянето на излишния холестерин от организма, което е от важно значение за профилактиката на атеросклерозата.

Сокът от черна ряпа активира черния дроб, стимулира жлъчкотделянето – препоръчва се да се приема разреден с вода ½ час преди ядене.

Сокът от ряпа стимулира отделянето на урина, с което е полезен при камъни и пясък в бъбреците и при подагра.

При язвена болест, възпаление на стомашно-чревния канал и черния дроб, при тежки сърдечни заболявания не е желателно да се ядат ряпа и репички.

Ряпа

Ряпата се препоръчва широко и от народната медицина. Нейният сок, смесен с равни части мед или захар, е добро средство против кашлица, подходящо за болни от бронхит, при възпаление на горните дихателни пътища, коклюш и т.н.

Сокът се използва при разтриване при радикулит, неврит, ревматизъм, миозит – и пак в комбинация с мед.

Сокът и настърганата ряпа ускоряват заздравяването на кожни възпаления поради силните им антимикробни свойства. Особено ценни са семената на черната ряпа.

Самостоятелно или в комбинация с моркови и полята с лимонов сок, ряпата трябва да обогатява преди всичко всяка зимна и пролетна трапеза.

Рейтинг

5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати