Гръцката кухня - богатство от рецепти и вкусове

Гръцка кухня

Когато чуете гръцка кухня, кое е първото нещо, за което се сещате? Аз се сещам за три неща - гръцка салата, зехтин и маслини. Това обаче далеч не е всичко, което може да ни предложи гръцката кухня. Тя е богатство от много вкусове. В нея можем да намерим както рецепти за вкусна средиземноморска храна, така и голямо разнообразие от балканска храна, включена в рецептите ѝ.

Нека направим дълга разходка до нашата южна съседка и да се запознаем с някои от нейните най-известни вкусотии. Предполагам не знаете, че в Древна Гърция се е поставило началото на кулинарното изкуство в Европа. Първата готварска книга, написана някога, се е появила именно в Гърция. Написана е през 330 година преди новата ера.

Гръцката кухня се е формирала през вековете, повлиявана от кухните на Балканите и Близкия изток. В днешно време гръцките майстор-готвачи използват богато разнообразие от продукти в направата на своите ястия - билки, маслини, зехтин, агнешко и ярешко месо, както и виното. Най-използвана е рибата.

В разнообразието от продукти, използвани в гръцката кухня, може да срещнете най-често тиквичките, патладжана, маслините, сиренето, киселото мляко. Това обаче са само малка част от разнообразната и вкусна гръцка храна.

В Древна Гърция са приготвяли храната си доста икономично. Основните съставки в ястията били вино, зехтин, брашно. Приготвяли са по-често риба, отколкото месо. Византийската кухня пък много наподобявала класическата гръцка кухня. Да, обаче, те използвали нови продукти, които не били известни преди това - хайвер, лимони, риба, индийско орехче и др.

Най-известната гръцка билка била мащерката. Спомената е дори в Одисея на Омир. Другите подправки и билки, които са характерни за гръцката кухня, са риганът, чесънът, копърът, босилекът и дафиновият лист. Тези подправки са характерни също и за изключително полезната и здравословна средиземноморска храна, която гърците приготвят.

В много места в Гърция използват сладки подправки за овкусяване на месо - например добавят канела към задушеното месо. Доста ястия, познати от гръцката кухня, са взаимствани от турската. Други ястия пък са повлияни от италианската и също от френската кухня.

Както у нас, така и в Гърция различните ястия в различните региони на страната се приготвят по различен начин. Например имат едно вегитарианско ястие, което се прави когато картофени кръгчета заедно с тиквички, мента и сирене се запекат на фурна. Това ястие е характерно за западен Крит, който се намира в региона Ханя - тамто се консумира поне два пъти седмично.

Гръцка салата

За сметка на това пък в другите региони на страната това ястие изобщо не се консумира. Има и много популярни предястия в гръцката кухня: боуреки (представлява микс от зеленчуци или месо, които са обвити в многолистно или в обикновено тесто), тиганита (това са пържени зеленчуци, тиквички, патладжани, гъби или чушки).

Гърците поднасят на масата си като предястие и любимата на всички ни гръцка салата. Гръцката кухня е богата също и на много видове супи, най-известната от които е Боро- Боро - супа със зеленчуци и макарони. Гърците обичат да слагат в супите си и много видове зеленчуци, както и да съчетават няколко вида риба в една супа.

Ако сте вегетарианец и искате да се храните здравословно, то тогава гръцката кухня е вашата кухня, защото е изключително богата откъм вегетариански ястия. Някои от най-известните ястия са:

- Фасулакия фреска - свеж зелен фасул с тиквички и доматен сос;

- Любимият сос на гърците е tzatziki, гръцкият вариант на нашият сух таратор;

- yiouvarlakia - това е ястие, състоящо се от парчета месо със сос от яйце и лимон, сервирано най-често с гарнитура от ориз; - païdakia - това пък е агнешко на грил, подправено със сол, риган, лимон и пипер;

Гръцка мусака

- Мусака - най-популярното ястие с месо в гръцката кухня. Прави се от агнешка кайма и патладжани, но може да се направи и с ориз и тиквички.

Сиренето също е много популярна храна в гръцката кухня. Най-популярното е сиренето фета. В различните региони на страната има най-различни видове сирена.

А след като описахме почти цялата гръцка кухня, сега ще поговорим за десертите. Гърците слагат в повечето си десерти мед вместо захар. Баклавата е по-известна като турски десерт, но гърците също често я приготвят по най-различни начини.

Един от най-известните десерти в Гърция е ореховият кейк. Следват го бисквити с масло или зехтин, ябълковият пай с пудра захар и прочее. Гърците се славят с много хубав локум, с невероятни сладка от портокали, а така също и с невероятни гръцки курабии.

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати