Всеки фен на сладкото днес празнува Деня на карамела

карамел
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
15.00 лв.
Виж ››

Всеки 5 април в кулинарния календар се отбелязва като Деня на карамела - продуктът, който прави кремовете, тортите и пудингите още по-изкушаващи и вкусни.

Карамел е испанска дума и означава захарна тръстика, но се предполага, че испанците са заимствали от латинската дума Caramelus, когато са искали да наименуват тръстиката.

Първият карамел е приготвен още от XVII век, като тогава не е използван за пълнеж или заливка на сладкиши, а от него са направени бързи и евтини бонбони. Тогава рецептата е включвала единствено вода и захар.

По-късно е започнало да се добавя и мляко, за да бъдат бонбоните по-меки. Този му вид става много по-популярен и кулинарите го включили като добавка към различни десерти.

Днес освен към различни сладкиши прибавяме карамел и към пуканки, ядки, различни плодове и кафе, когато ни се хапва нещо наистина сладко.

Въпреки че е много вкусен и подхожда на всеки един десерт, карамелената смес не се използва единствено в кулинарията. За козметичната индустрия и ефективно средство за обезкосмяване, което повечето жени могат да приложат и само у дома.

Крем карамел

За да отбележат Националния ден на карамела днес в Ню Йорк през магазинчето Werther`s Original Hard Candies ще раздават безплатно от първите карамелени бонбони, които се се приготвяли през далечния XVII век

Ако сте истински фен на сладкото, задължително хапнете днес нещо карамелено - дали като бонбони, или в най-известния му вид като крем карамел.

Допитване сред българите е показало, че любимият им десерт е именно крем карамел. Сладкарите обаче препоръчва да изненадате сетивата с карамелен чийзкейк или карамелен кекс на днешния сладък празник.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати