Умни хладилници предупреждават кога храната е развалена

Хладилник

Имали ли сте някога хранително отравяне? Ако не, смятайте се за късметлии. Всяка година приблизително 50 милиона души имат този проблем само в САЩ. Годишният брой на смъртните случаи след натравяне със салмонела са близо милион. Броят на натровилите се с храна във Великобритания е около 500 хиляди.

За да сложат край на този проблем, група корейски учени разработват специална лазерна технология, отриваща опасните бактерии в храната. Те възнамеряват тя да бъде вградена в ново поколение хладилници, като това значително ще сниши броя на натровилите се с храна.

В повечето случаи на хранително отравяне храната е замърсена от бактерии като салмонела и Ешерихия коли (Е.коли). Намирането на начини да се предотврати разпространението на тези микроорганизми е важна цел за хранително-вкусовата промишленост от години. Това обаче е изключително трудно. Обикновено бактериите биват намирани, когато вече е късно, и то от обучени специалисти в лабораторни условия.

За щастие доктор Йонг Хи Юон и неговия екип от Института за науката и технологии в Южна Корея са открили един бърз и евтин начин за идентифициране на бактерии по повърхността на храни, който отнема само няколко секунди. В най-скоро време технологията им може да бъде използвана от хранително-вкусовата промишленост и монтирана на домашни хладилници.

Бактерии като салмонела имат камшикоподобни израстъци, които стърчат от клетката и които те използват, за да се придвижват през повърхности. Точно това движение по повърхността заразява храната, казва доктор Юон.

Храни

Новата технология е способна с моментно преминаване на лазера по повърхността на храната да установи дали върху нея има живи организми и по-важното - дали те се движат. Това става със заснемане на около 30 снимки в рамките на няколко секунди, докато лазерът осветява храната.

След това той минава втори път и заснема отново. Чрез специален софтуер се прави сравнение на микробиологично ниво и ако има разлика, това означава, че храната е развалена.

Южнокорейските учени се надяват технологията им да започне да се използва в близките няколко години.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати