Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кои са модерните сосове?

Кои са модерните сосове?

Сосове

Основните модерни сосове са чътни, релиш, салца, ароматизирано олио и пюре, плюс цялата гама азиатски сосове.

Те не разчитат толкова на сгъстителя, а на свежите и леки аромати и съставки. Днес много шеф готвачи са повлияни от от кухните по цял свят като например латиноамериканска или азиатска кухня. Модерните сосове се развиват, с тях се експериментира и затова е трудно да се категоризират с точност.

Напоследък много силно навлязоха индийски, виетнамски и японски сосове. Ще минат години, за да ги опознаем и проучим напълно.

Сосовете за топене стават все по популярни като закуска или разядка. Тайландският сос с пролетни рулца е отличен вариант за партита, когато всеки си взема от храната.

Ето какво представляват накратко някой модерни сосове:

Чътни

- Релиш - прилича на нашите рязадки. Той се приготвя от сурови или мариновани зеленчуци;

- Ароматизирано олио - лек и интересен сос, който може да се ползва вместо салатен дресинг;

- Чътни - произлиза от Индия и представлява сготвени плодове и зеленчуци. Вкусът му може да е остър, сладък или пикантен. Чътнито с манго е особено популярно като гарнитура към къри.

- Пюре - почти всички зеленчуци могат да бъдат пюрирани. Понякога резултатът се нарича кули;

- Салца - на испански и италиански означава сос, но мексиканската салца представлява ситно нарязани домати, лук, люти чушки и подправки. В повечето страни думата салца означава ситно нарязани или сготвени зеленчуци, подправки, а понякога и плодове.

За направата на пикантна салца, просто смесете следните продукти:

*2-3 средно големи домата, нарязани на кубчета

*1 червена люта чушка, нарязна на ситно

*1/2 глава червен лук, нарязан на ситно

Салса

*1/2 ч.ч. ситно нарязан кориандър

*сокът от 1 лимон

*сол и черен пипер на вкус

*риган или кимион на вкус по желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest