Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Не е ли гениално? Да омесиш козунак на конци в пералнята

Не е ли гениално? Да омесиш козунак на конци в пералнята

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Козунак

Според традициите не може да посрещнем Великден без козунак, но за да стане наистина вкусен, трябва да бъде омесен добре. За неговото месене обаче има и много по-хитър начин, като при него не измъчвате ръцете си.

Методът е измислен от Спаска Кудева от село Сапарево, която казва, че вече няколко години меси козунака си в пералнята. Всеки път той много вкусен, споделя от личен опит домакинята.

След като приготви тестото, Спаска го поставя в три найлонови торбички една след друга, като ги завързва добре. Отличното опаковане няма да позволи на тестото да изцапа цялата пералня.

Когато тестото е добре опаковано в найлонови торбички, може да да го поставите в пералнята. Включете центрофугата на най-ниските обороти, а след това постепенно увеличавайте, докато стигне 1000 оборота.

След това оборотите се намаляват. Процедурата се повтаря два пъти, след което тестото ще е напълно готова, казва Спаска от Сапарево, цитирана от Дарик.

Козуначена питка

От форумите в интернет други кулинарки споделят, че ако ще месите козунаци в програмата за центрофуга на пералнята, най-добре е да използвате плътните черни найлонови торбички, понеже има опасност другите да се скъсат, а тестото да залепне по пералнята.

Нужно е също и да добавите малко мазнина, преди да поставите тестото и да го пуснете в пералнята.

Около 15 минути са необходими, за да се омеси перфектно тесто, след което може да го оформите и да го изпечете.

Ако обаче се притеснявате да използвате пералнята за месене, машините за домашен хляб ще ви спестят големите усилия около месенето на великденския козунак. Нужни са само 30 минути и тестото ще е готово за оформяне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest