Внимание! Антирейтингова таблица с най-опасните храни

Бургер
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

Често под красивите и шарени опаковки по рафтовете се крият истински убийци. С редовната употреба в големи количества могат да причинят неповторими вреди на организма.

И така, какъв вид храна е най-вредна? Кое е смъртоносното за нашето тяло? Какво сочи статистиката и какви са предупрежденията по темата на учените?

Експерти от специализирани хранителни институти и токсикологии са изготвили антирейтингова таблица с най-опасните храни за хората.

Чипс

Чипс

Водещи в тази класация са чипсовете. Да, много е писано за това и не бива да се пренебрегва с лека ръка. Това е така, защото се оказва, че не всички чипсове са направени от картофи, както ние наивно смятаме.

В добавка вместо пшенично или царевично брашно и нишесте е използвана генномодифицирана соя. И за да има аромат на картофен чипс, са използвани продукти, които са рискови и предизвикващи артериална хипертония и други сърдечно-съдови заболявания.

Чипсът и неговите вредни ефекти върху тялото не се ограничават само до стомашно-чревния тракт и метаболизма. Честата употреба на тази храната може да предизвика заболяване на черния дроб, жлъчния мехур, панкреаса и дори пикочната система. А много от тях имат злокачествен характер.

Безалкохолни напитки

Кажете Не и на енергизиращите напитки!

Газирано

Тези напитки са химични и това не е преувеличение. Хората (особено деца, юноши и младежи) са готови да ги купуват и често подценяват колко сериозни са рисковете за тяхното здраве.

Съвременните безалкохолни напитки в бутилки с цветни етикети са смесица от глюкоза, химични ароматизатори и оцветители с добавка на въглероден диоксид. Производителите често подвеждат, като казват, че много от безалкохолни напитки имат ниско съдържание на калории, защото използват подсладители вместо захар. Въпреки това те са направени от синтетични материали, които също могат да предизвикат нежелани разтройства на човешкия метаболизъм.

Тревожно е, че дозата на кофеин в някои напитки като цяло се увеличава, така че те могат да предизвикат сериозен скок на кръвното налягане. Поради това в никакъв случай не трябва да се комбинира използването на енергийни напитки и спорт – това може да има фатален изход.

Кофеинът също е диуретик и ако пиете енергийни напитки, веднага след тренировка, по време на която се губи много пот и течности, загубите ще се увеличат многократно. Енергийните напитки имат високо съдържание на калории и може да предизвикат синдром на хроничната умора и дори да доведат до появата на депресия.

Фаст фууд

За съжаление, в класацията влиза и т.н. бърза хранапържени картофки, бургери и др. Факт е, че бързото хранене е най-вече пържено, което го прави опасно за здравето /маслото за пържене се използва многократно/. Често месото се заменя със соеви аналози.

Опасността от такова бързо хранене е в това, че то допринася за формирането и създаването на хранителни навици и поведение в храненето на детето. И ако не се реагира на време, проблемът си остава и за напред.

Колбаси, кренвирши

Кренвирши

В тези продукти има много оцветители, консерванти и канцерогени. При производството им не липсва нищо: мазнини, свинска кожа, мастна тъкан. Но за пълно щастие безскрупулни производители добавят и... хартия.

Пушени храни

Шушена риба

Пушени продукти (месо и риба) също са антирейтинг на вредни продукти – има високо съдържание на канцерогени.

Учените от цял свят с общи усилия работят за привличане на вниманието на правителствата и обществото към проблема вредни храни. За тази цел се провеждат задълбочени проучвания с помощта на най-модерното оборудване и реактиви и документиране на съдържанието на опасни вещества в различни популярни храни.

В редица американски щати отдавна са забранени за продажба в училищата безалкохолни напитки и съществуването на заведения за бързо хранене. В повечето държави се провеждат активни информационни кампании. Там има оферти и от икономически характер.

Например, британски учени са започнали въвеждането на данък върху 20 на сто на опасни продукти, както и субсидирането на здравословните храна. Те вярват, че по този начин ще бъде възможно да се ограничи употребата на опасни храни и ще се намалят рисковите фактори за затлъстяване и честотата на сърдечно-съдови заболявания.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Лидия - Гери
Лидия - Гери
08.04.2016 09:21
От изброените неща и аз си похапвам почти всчико и обичам да пия безалкохолни, макар да знам че са много вредни.
0
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
07.04.2016 21:48
Аз честно казано си похапвам от почти всички изброени,то си ми и личи :)) Изключила съм само газираните напитки,от години,не ги употребявам.
0
0
Янка Горанова
Още една полезна статия. От всички изброени консумирам само колбаси, в ограничени количества.
Що се отнася до чипсовете и безалкохолните съм ги спряла от доста години, а пишени неща по принцип не харесвам и не ям.
1
0