Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Разнообразете скучното картофено пюре с тези идеи!

Разнообразете скучното картофено пюре с тези идеи!

NEVINEVI
Помощник Готвач
251k

Съдържание:

картофено пюре

Сервирането на печени, задушени, панирани меса е немислимо без някакъв вид пюре. Пюретата разнообразяват ястията и с малко фантазия и вкус всяка порция може да бъде различна и да добие празничен вид. В България общо взето си обичаме картофеното пюре и обикновено не се сещаме за други варианти, което си е голям пропуск, защото възможностите са много.

Пюретата освен вкусни и хранителни са и лесно смилаеми, защото при приготвянето им са отстранени ципите на зеленчуците и грубата целулоза. Поради тези причини те имат толкова силно присъствие в детската и диетичната кухня. Може да се направят от всички видове варива - грах, боб, леща, както и от спанак, коприва, моркови, тиква, картофи, гъби и други.

Може да правите и комбинации от два или повече продукта. В общи линии пюретата се приготвят по следния начин. Зеленчукът се почиства, измива и сварява цял или нарязан или се задушава в малко подсолена вода. След това се отцежда излишната вода и се пасира.

Прави се запръжка от растително или краве масло и брашно и се смесва с вече пасирания зеленчук. Сместа се разрежда при непрекъснато разбъркване с част от водата, в която е врял зеленчукът, или с прясно мляко. Сместа се слага да поври на тих огън за 5-10 мин. След това пюрето се сваля от котлона и се подправя.

До момента на сервиране трябва да се съхранява на водна баня над купа с топла вода. Готовото пюре трябва да е гладко и с такава гъстота, че да заема определена форма при сервиране - топка, пирамида и други.

Разбира се, така го правят професионалистите, а в домашната кухня много от нещата са улеснени. Например обикновено си спестяваме запръжката и просто разреждаме пюрето с прясно мляко и добавяме бучка масло.

спанак

Ето една рецепта, подходяща за сезона и която ще замести достойно картофеното пюре на трапезата ви.

Пюре от спанак

1 кг спанак

100 г краве масло

250 мл прясно мляко

30 г брашно

сол

черен пипер

Сварете спанака в подсолена вода и много ситно го нарежете. От маслото и брашното пригответе запръжка и прибавете към нея млякото. Разбъркайте добре и прибавете спанака и сол и пипер на вкус. Пасирайте сместа и съхранявайте на топло до момента на сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest