gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Противопоказни храни при мозъчен инсулт

Противопоказни храни при мозъчен инсулт

Шницели
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
Виж ››

Мозъчният инсулт е нарушение на кръвообращението в мозъка, което води до трайни увреждания на тъканта и функциите му. Хората, които са го преживели, трябва стриктно де следят здравословното си състояние и да се придържат към специален хранителен режим. В противен случай рискуват влошаване на състоянието си и дори втори инсулт.

Противопоказните храни при мозъчен инсулт трябва да се избягват и от хората, които не са преживели заболяването, но попадат в рисковата група. Такива са например хората над 55 години, защото след тази възраст рискът от инсулт нараства дойно. Най-точната диета за всеки пациент се изготвя от лекар, но има храни, които всички болни или попадащи в риск трябва да избягват.

На първо място сред противопоказните храни са тлъстите и богати на мазнини меса. Общият прием на мазнини през деня не трябва да надвишава 80 грама, като се препоръчва половината от тях да са с растителен произход. Това означава болният да избягва тлъстото месо като например свинското.

Противопоказни са и различните колбаси, салами, бекон и приготвените от кайма ястия като кебапчета, кюфтета и карначета, ако в сместа за приготвянето им има добавена сланина.

Пържоли

Забранени са тлъстите супи и бульони, както и сосовете на базата на бульони. Изключение може да се направи за тлъстите риби, но не трябва да се ядат повече от веднъж седмично. Пушените продукти също са забранени, което изключва от менюто на болния пушените риби, меса и колбаси.

Лютите и пикантни храни и подправки също са противопоказни. Не трябва да се яде и солено. Най-добре болният изцяло да изключи солта от менюто си. Различните маринова храни са противопоказни, в тази група са включени туршии, кисели краставички и мариновани гъби.

Въпреки че не са строго забранени, млечните продукти и яйцата трябва да се ограничат. Седмичната доза яйца е максимум три, а млечните продукти трябва да са обезмаслени. Храната не трябва да е пържена, да се приготвя печена или варена. Забранени са чипсовете, пелетите и подобните на тях храни.

От напитките противопоказни са силното кафе и силният чай. Газираните безалкохолни напитки, алкохолът и цигарите са забранени.

Десерти

Приемът на захар и захарни изделия трябва да се ограничи до минимум. Противопоказни са сладоледът, бисквитите, мъфините и кексовете, пастите и тортите, сладките кремове, сметаната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати