Кулинарен учебник: Печене на тестени изделия

Печене

Една от предпоставките за получаването на висококачествени тестени изделия е навременното им и правилно изпичане. Приготвените в заведенията за обществено хранене тестени изделия се пекат във фурни на печки с твърдо и течно гориво или в електрически пекарни. При печенето във фурни на печки с течно гориво трябва да се внимава, тъй като в много случаи те се нагряват до висока температура, а това може да доведе до прегаряне на изделията. Печенето във фурни на печки с твърдо гориво дава добри резултати, когато се извършва при равномерна температура.

Най-подходящи за печене са електрическите пекарни, тъй като е възможно да се регулира температурата им в зависимост от вида на изделието.

Продължителността на печенето зависи от вида и големината на изделието и от температурата на фурната. Изделията, приготвени от различни видове теста, се пекат по различен начин и при различна температура.

Например изделията от парено тесто се пекат в плътно затворена фурна, за да не излиза парата, но при умерена температура, а изделията от многолистно маслено тесто - при по висока температура. Изделията от леко бисквитено тесто се пекат в суха фурна, като отначало температурата е по-ниска, а след това се повишава до зачервяването им. Изделията от козуначено тесто се пекат в средно умерена и плътно затворена фурна, а изделията от маслено тесто - в средно умерена суха фурна.

Много от тестените изделия при печенето увеличават значително обема си. Основната причина за това е образуването на газове в резултат на процесите, които протичат в тестото под влияние на високата температура. Ето защо при подреждането на тестените изделия в тавата трябва да се оставя място помежду им.

Фурна

Освен това при печенето изделията губят от теглото си в зависимост от материалите, вложени в тях. Например приготвените с вода и мляко изделия губят повече от теглото си, отколкото приготвените с масло и захар.

Дали е изпечено изделието, се установява по цвета на коричката, по консистенцията и чрез пипане - най-характерно за изделията от леко бисквитено тесто. Изпичането на изделията от козуначено тесто се установява чрез пробождане с тънка чиста клечица. Ако по нея не остават следи от тесто, изделието е изпечено.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ирина Андреева Jolie
Страхотни статии от автора :) Много полезни и практични съвети за всеки начинаещ кулинар,а и не само :) Браво!
0
0