Ужас! Радиоактивна риба от Фукушима се продава свободно у нас

Рибни консерви

Консервирана и замразена риба, която е уловена във водите от радиоактивната зона около авариралата преди няколко години японска атомна електроцентрала Фукушима, свободно се продава в търговската мрежа у нас.

Дали рибата, от която е направена рибната консерва на рафта в магазина или замразените рибни филета, които може да извадите от фризера, са уловени в района на Фукушима, може да разберете, ако проверите къде точно е уловена.

Така напр. рижки шпроти, за които пише, че са произведени в столицата на Латвия Рига, и се продават за около 6 лв. бурканчето, всъщност са уловени именно в японски води около Фукушима.

В световен мащаб риболовните зони са разделени и номерирани, като задължение на производителите е на етикетите да отбележат не само мястото на производство на консервата, но и мястото, където рибата е уловена.

Радиоактивните води около атомната централа Фукушима попадат в зона 61, която на етикетите се отбелязва с абревиатурата FAO61.

Кратка справка с етикета на замразена сьомга показва, че и тази риба е уловена във въпросния район.

В търговската мрежа могат да се намерят дори рибни полуфабрикати като рибни пръчици в полуготов за готвене вид, които отново са уловени в радиоактивни води.

Списъкът изобилства с рибни консерви, родно производство, които никога не би ви хрумнало да проверите.

Дори и родни производители използват скумрия, зарган и др. - видове риба], уловени в района на авариралата атомна електроцентрала, които се предлагат като родно производство, защото у нас е извършена преработката им.

Консерви

По-рано тази година редица японски медии съобщиха, че водите в района на атомна централа Фукушима все още съдържат високи нива на цезий и радиоактивни изотопи особено след последните течове от май 2014 година.

Същевременно от Българската агенция по безопасност на храните са коментирали, че рибата, която се предлага на пазара у нас, е уловена в Китай, а не в Япония в района на авариралата електроцентрала.

Експертите на БАБХ са категорични, че няма опасност от наличие на радиоактивни храни в родните магазини, тъй като у нас не се допуска производство на консерви и полуфабрикати с риба, уловена в райони с висока радиация.

Все пак от агенцията уточниха, че нямат практика да проверяват нивото на радиация на продуктите, използвани за производство, защото всички океански деликатеси, които са предназначени за страните членки на Европейския съюз, се проверяват в страните износителки.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати