Изкушенията на кухнята в Западна Франция

Френска кухня

Този, който тръгне да пътува в централната част на Западна Франция, ще бъде смаян от изобилието на региона. Само на 45 мили от Париж се намира департаментът Солон. Щом пресечете Лоара край Орлеан, скоро ще се озовете в сърцето на провинциална Франция. Там ловът и риболовът още играят важна роля в местната икономика. Много от тамошните блюда са на основата на дивеч, например задушен див заек.

С две думи, Западна Франция предлага храна за силни и здрави хора с добър апетит. Готвенето все още следва сезоните, местните продукти се използват точно тогава, когато са най-качествени. В този регион има много сортове круши, като например Бьоре-Арди и Уилям, от които се прави добре известната крушова ракия Уилям.

Посока

Тръгнете малко на юг, точно на запад от Централния масив е Оверн, известен с добрата си планинска кухня. Там се правят солени шунки, сушени колбаси и плодови пудинги.

Продукти

Френски сирена

Плодове и зеленчуци

Районът на Лоара има стари земеделски традиции още от времето, когато Шарл VIII предприел пътуване до Италия и довел градинари, които да отглеждат плодове и зеленчуци. Там растат в изобилие аспержи, салати и пащърнак. Плодовете също са много разнообразни. Крушите Бьоре-Арди и Комис са само два от многото сортове. Долината на Лоара е родното място на ренглотите (сливи, наречени на кралица Клон – ReineClaude и на сорта Ренета, кралицата на ябълките. Сините сливи се слагат в пайове, задушени ястия или се използват за пълнежи.

Риба и дивеч

В тамошните реки се ловят щука, шаран и костур. Хванатите в езерата змиорки също са популярни. Фазаните и яребиците не са единственият дивеч, който може да се отстреля в този регион – дивото прасе и еленът, както и разни диви птици също украсяват трапезата на кореняците.

Специалитети

Поте

Това е вкусна зелева супа, най-известното блюдо в Оверн. Тя обаче не е уникална – всеки регион във Франция си има своя разновидност. Основните продукти са зеле, солено свинско, прясно свинско, моркови, кромид лук, праз и картофи.

Тарт Татен

Алиго

Картофите, приготвени подобно на фондю, там се наричат алиго – намачканите картофи, сирене и сметана, разбъркани на огъня.

Картофени пайове

Може би най-популярното картофено ястие в района е тартуф или трюфа – всъщност това са картофени пайове. Те се пекат с кромид лук и прясна сметана, а преди поднасяне се украсяват с нарязан магданоз.

Ябълкова пита Татен

Това е ябълков сладкиш, поднесен обърнат, с тънкостена кора, под която се крият слоеве ябълки, краве масло и карамелизирана захар, придаващи на този десерт уникален вкус.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати