Пак вдигнаха цените на агнешкото преди Великден

Агнешко

Само 3 седмици преди Великден повечето търговски вериги у нас са вдигнали цените на агнешкото месо с между 3 и 30 процента, показват данните на Министерството на земеделието и храните.

Повишението е регистрирано в 8 области в страната, като най-скъпо е агнешкото в Хасково. По-евтини плешки и месо на килограм се продават в Бургас, Сливен и Ямбол, където средните цени са 11.99 лева.

В София агнешкото преди Великден върви на средна цена от 13.99 лева.

От началото на април най-голям скок в цената регистрира целият агнешки бут, които се оказва и по-предпочитан от нашенците за великденската трапеза. Веригите в страната са повишили цената на килограм със средно 3.6% и вече стига до 14.49 лева.

Под тази цена може да се намери единствено в магазините в Бургас, където стойностите му за килограм за около 11.40 лева.

Великденски яйца

Само за една седмица търговците в София и Варна са вдигнали цените на агнешкото с между 1.9% и 3.4%.

Според данните, ако се в сметката се включват и останалите продукти за традиционната великденската трапеза, тя ще излезе най-евтино на празнуващите в Благоевград, а най-скъпо – на тези в Кърджали.

За разлика от агнешкото месо, цената на яйцата върви надолу само седмици преди празника. Статистиката на родното министерство показва, че в 9 области от страната е регистрирано поевтиняване между 1 и 3 стотинки за брой.

Най-осезаемо е намалението в Бургас, Русе, Сливен и Ямбол. И докато на повече места в страната яйцата се продават по-евтино, в София цената им е скочила с между 1 и 3 стотинки за брой.

Килограм качествен козунак за този Великден ще струва между 10 и 12 лева на българските домакинства, съобщава председателят на хлебопроизводителите у нас Георги Попов пред вестник Труд.

Той съветва и да не се подвеждате по красивата опаковка, а да четете внимателно етикета. Избягвайте вносни козунаци, направени от яйца на прах и подсладители, казва още експертът.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати