Как да различавате агнешко от овче месо?

Агнешко

Агнешкото месо е сравнително мазно със специфичен дъх и се класифицира по качество. Обикновено се ползва в кухнята на Близкия изток, но е популярно и в Европа.

За да се нарече едно месо агнешко, то трябва да е от животно на възраст до 12 месеца, независимо мъжко или женско е. Овче е месото, когато животното е на 16 месеца и повече. В сравнение с агнешкото то е с по-силен аромат и е по-жилаво. В някой страни е много трудно намирането на овче месо освен с специализираните магазини за месо. Може да се готви с която и да е рецепта за агнешко, но трябва да се готви много по-дълго време, за да стане крехко.

Във Франция разделят агнешкото на три категории: млечно агнешко, като животното е заклано около 30 дни преди да бъде отбито, бяло агнешко (най-често е срещано от средата на декември до юни) и пасящо агнешко, като животното вече е между шест и девет месеца и се храни на паша.

Във Великобртания агнешкото е много популярно, а най-доброто месо, което готвачът може да купи, е от Уелс. В САЩ обаче агнешкото представлява много нисък процент от общите продажби на месо. Търсенето в Америка не е голямо, но въпреки това почти цялото количество се внася от Нова Зеландия и Австралия, той като местното производство не може да задоволи пазара.

Агнетата са млади животни и месото е много крехко. То също като свинското няма нужда да зрее. Може да се приготвя по всякакъв начин и да се съчетава с по-силни сосове и гарнитури, тъй като самото месо има силен отличителен дъх.

Агнешки котлети

Месото трябва да е светло червено на цвят, мазнината да е бяла, а миризмата да не е неприятна. Месото трябва да е твърдо, да няма сухи участъци и петна. Като всички меса и то трябва да се съхранява от 5 градуса или на по-ниска температура при възможност.

Трябва да се сложи увито в тавичка на най-ниската лавица в хладилника, за да не замърси другата храна. Прясното агнешко месо се съхранява от три до пет дни след покупката. Трябва да се изхвърли, ако месото ви изглежда кафяво, мазнината е пожълтяла, омекнала, а месото е лигаво при допир.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати