gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Япония: Хапвайте спокойно риба от Фукушима!

Япония: Хапвайте спокойно риба от Фукушима!

MarianaMariana
Джедай
257958933k
Риба
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Може без проблеми да консумирате риба и други морски продукти, дори и те да са уловени или направени от уловени в района на Фукушима риба, твърдят от посолството на Япония у нас.

В съобщението се изтъква, че може спокойно да се консумират всички японски вносни храни, дори и онези, които са добити в района на атомната централа Фукушима.

От посолството уверяват, че след голямото земетресение, което опустоши Източна Япония и доведе до най-голямата атомна авария в страната, се упражнява изключително строг контрол върху всички произведени хранителни продукти.

С особена строгост и акуратност се контролират хранителните продукти от префектура Фукушима. В Япония са установени най-строгите в света норми за безопасност на храните.

Безопасността се контролира чрез система от щателни инспекции и незабавно ограничаване на дистрибуцията на храните.

Например пробите, в които има отчетено надвишаване на нормите за безопасност за периода март 2015 - февруари 2016 г. са едва 0.1 % от общия брой.

Засечени са радиоактивни диви гъби и месо от диви животни и птици, но не и риба и рибни продукти. Негодните продукти не са били допуснати за разпространение в търговската мрежа.

Морски дарове

В началото на тази година Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) даде оценка, че японската верига на предлагане на храни се намира под изключително ефективния контрол на местните власти.

И като говорим за риба и рибни продукти, трябва да споменем, че отклонения в пробите на тези продукти в района на префектура Фукушима за април-юни 2011 г. е надхвърлял 50 %. През миналата година обаче процентът е бил 0.

От посолството на Япония у нас са категорични, че в префектура Фукушима не се извършва крайбрежен риболов, както и риболов с тралове, а само проучвателен риболов, както и че японските власти не допускат разпространени на пазара на риба и рибни продукти, които надвишават нормите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати