Кулинарен учебник: Приготвяне на домашно сладко

Сладка

Сладка се варят от различни плодове, които трябва да са съвършено пресни, здрави и добре узрели. Всеки плод съобразно своето естество изисква съответна преработка. Така например при ягодите и малините е необходимо да се изчистят чашъчните листа с дръжките и леко да се измият плодовете; при черешите, вишните, дренките е нужно да се измият плодовете и да се извадят костилките; при сливите, кайсиите, прасковите, освен че трябва да се извадят костилките, но се изисква плодовете да се държат известно време във варена вода; при орехчетата, смокините, портокалите е наложително изваряването на плодовете в една или няколко води.

Сладката се варят в плитки широки съдове, чийто обем е поне двойно по-голям от обема на сладкото, което се вари в момента в него. Ако съдът е по-малък, има риск да изкипи сладкото. При по-голям съд сладкото се разстила на тънък пласт, вследствие на което сиропът се сгъстява бързо и плодът може да остане недоварен.

При варенето на сладкото трябва да се има предвид също, че колкото за по-кратко време сладкото уври, толкова неговият цвят е по-светъл, а ароматът на плода е по-добре запазен. Ето защо не трябва да се приготвя сладко с повече от два килограма плод наведнъж. Сладкото не бива и да се вари на силен огън с цел да се ускорят изпарението и сгъстяването му.

Пяната, получена при варенето на сладкото, се обира с решетъчна лъжица. Особено грижливо трябва да се обере пяната, след като се свали сладкото от огъня.

Захарта, кристализирала по стените на тавата, в която се вари сладкото, трябва да се обере с лъжица или влажна кърпа.

За да се избегне захаросването на сладкото, няколко минути преди свалянето му от огъня се прибавя по 1 чаена лъжичка ситно счукана винена киселина на 1 кг захар.

Домашно сладко

Сладкото е готово, когато капка от сиропа, капната върху порцеланова чинийка или бучка захар, запазва напълно формата си и не се разлива.

Щом се свали от огъня, сладкото се изсипва в добре изсушен малък съд - порцеланов супник, емайлирана или от огнеупорно стъкло тенджера.

В този съд сладкото се оставя да престои една нощ, за да се напои добре плодът със сироп, а след това се изсипва в бурканчета и се варят.

Сладката се запазват най-добре в буркани с вместимост до 500 г, като се държат на хладно и проветриво място.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати