Следвайте тези правила, след като омесите хляба!

Тесто

Когато решим да си приготвим домашен хляб, обръщаме повече внимание на продуктите, омесването и втасването на тестото, но има няколко правила след тези процедури, които също заслужават нашето внимание. Ето и правилата за добре изпечен и добре изглеждащ домашен хляб.

Парата

Професионалните фурни имат изпарители, но ако не разполагате с такава, може да постигнете същия ефект е помощта на огнеупорен съд с вода. Докато загрявате фурната, сложете в нея огнеупорен съд и когато сложете хляба да се пече, налейте вода в него. Това е важно за максимално бухване на хляба. След това, ако обичате хляб с хрупкава коричка, извадете съда с вода след 10-15 минути или след като хлябът е бухнал достатъчно, но ако обичате по-мек хляб, оставете съда с вода до края на печенето.

Нарезите

Те не се правят само за да изглежда хлябът красиво. Нарезите трябва да се правят с много остър нож без никакъв натиск, за да не изкарате въздуха от хляба. Те трябва да са под ъгъл. Ако ги направите перпендикулярни, хлябът може да се разлее настрани вместо да се вдигне нагоре. Нарезите не трябва да са прекалено дълбоки и широки, защото изпеченият хляб няма да изглежда добре.

Печенето

Домашен хляб

Печете хляба винаги в предварително загрята до 200-220 градуса фурна през първите 10-15 минути от печенето и после намалете на 170-180 градуса и печете до готовност. Ако в рецептата, която ползвате, пише други препоръки, следвайте тях.

Изстиването

Извадете хляба от фурната и го сложете на решетка. Не го покривайте с нищо, за да не се овлажни от парата и да се сбогувате с хрупкавата коричка. Оставете го така, докато изстине напълно. Ако в рецептата, която ползвате, пише други препоръки, следвайте тях.

Глазурите

За да стане хлябът ви блестящ, може да нанесете по повърхността му някакъв вид глазура.

1.Намазването с прясно мляко - то придава на хляба златиста коричка. Тази глазура е подходяща за картофен хляб и за различни видове питки и хлебчета;

2.Намазването със зехтин - той обогатява вкуса на хляба. Винаги мажете със зехтин фокачите и хляба стромболи;

3. Намазването с краве масло - то прави коричката на хляба по-ароматна. Тази глазура е подходяща за сладки хлябове;

4. Намазването със солена вода - прави се от 2 супени лъжици вода смесени с 2 чаени лъжици сол. Нанася се преди печене и придава на хляба блестяща и хрупкава коричка. Подходяща за ръжени хлябове, които след намазване със солена вода трябва да се поръсят с брашно.

5. Намазването с разтвор с жълтък - прави се от 1 супена лъжица вода или прясно мляко и 1 жълтък. Тази глазура е най разпространена и придава на хлебните изделия златист блясък. За глазирането на сладък хляб или кифлички прибавете и 1 супена лъжица захар;

Хляб
Снимка: Веселина Константинова

6. Намазването с белтъчен разтвор - прави се от 1 супена лъжица вода и 1 белтък. Тази глазура придава на хляба нежно златист цвят. Тази глазура е подходяща за солени печива.

Може да глазирате хляба и след като е изпечен. Тези глазури не само придават на печивата блясък, но и ги предпазват от втвърдяване. Най-често се използват за глазиране на сладки печива.

1. Краве масло - коричката на печивото ще стане пухкава и мека;

2. Мед - сладка, мека и лепкава коричка ще получи от меда сладкото печиво. Медът е глазура, която придава специфичен аромат и изисканост на печивата.

3. Захарни глазури - правят се от 2-3 супени лъжици захар, смесени с 2-3 супени лъжици вода или прясно мляко, сварени на бавен огън на сироп. По избор към сиропа може да добавите лимонов сок, ликьор или ром. Тази глазура придават на печивата празничен вид.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати