Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Хранене при болестите на сърцето и високо кръвно

Хранене при болестите на сърцето и високо кръвно

Валентин МирановВалентин Миранов
Помощник Готвач
30430
Хранене при болестите на сърцето и високо кръвно

Интересно, че немалка част от сърдечните проблеми, запушвания на артериите и т.н. се дължат на нездравословен начин на хранене, ядене в големи количества на мазни храни, често пиене не алкохол.

Ако вече сте си нанесли подобна вреда на здравето, то пак храненето, но правилното и здравословно, е вашето спасение. По-долу в резюмиран, но много точен и полезен формат, са изброени полезните за сърцето храни, както и правилните продукти, ако страдате от хипертония и други болести на сърцето.

Хранене при болестите на сърцето и високо кръвно

Количеството на течностите не трябва да надвишава дневната диуреза. Препоръчват се разнообразни безалкохолни питиета, гъсти компоти, кисели. Ограничават се чаят и кафето.

Режимът на хранене трябва да е в определени часове. Да се избягва преяждането. Полезни са т. нар. разтоварващи плодови дни, когато болният получава само плодове.

Полезни храни при високо кръвно

Хранене при болестите на сърцето

Препоръчват се: диетична безсолна извара, обезсолено сирене, прясно и кисело мляко до 500 г дневно, месо - пилешко, телешко, говеждо и прясно свинско месо по 150-200 г дневно, 3-4 пъти в седмицата, нетлъста прясна риба, яйца до 2-3 бр. в седмицата (яйченият жълтък се разрешава свободно), повече плодове, особено грозде, ягоди, кайсии, праскови, круши, тиква и др., и плодови сокове, също така повече свежи зеленчуци и зеленчукови сокове.

Ограничава се употребата на мазнините (като се дава предимство на растителните мазнини - зехтин, слънчогледово, царевично олио и др.), баници, варива, бадеми и лешници.

Разрешават се прясно масло 10-15 г древно, безсолен хляб, различни макаронени изделия, ориз, мед, рачел, мармалад, плодови желета и глюкоза.

Начин на приготвяне на храната

Месото и рибата трябва да се сваряват предварително около 1/2 час. Полученият бульон се отстранява, не трябва да се консумира.

Вредни храни при болести на сърцето

Да се избягват употребата на остри подправки. Препоръчват се сладък червен пипер, чубрица, магданоз, лимонов сок, зеленчукови сокове. Ограничава се готварската сол.

Забраняват се животинските вътрешности (карантия), солените и тлъсти колбаси, консервираните меса и риба, тлъсти ястия, лой, сладкиши, приготвени с много мазнина (торти и други), солени туршии, алкохолни питиета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest