Да се подсладим с информация за захарта и още нещо

Видове Захар

В миналото захарта и солта за били символ на богатство. Днес захарта се ползва по различен начин в приготвянето на храните. Тя балансира киселинността в храната, допринася за вида и вкуса, както и за задържането на влагата и удължаването на свежестта и трайността.

Рафинираните захари включват захарта на кристали, пудрата захар и трапезната захар. Ситната захар е като фин пясък, много по-дребна е от захарта на кристали и се ползва за печива, тъй като те съдържат повече мазнини. Захарта на кристали се ползва и за поръсване на кексове и понички. Пудрата захар е като прах и се ползва за глазури, за фондан, за моделираща и щприц паста.

Царевичният сироп се ползва за запазване сочността на продукта и се среща често в готовите храни. В домашната кухня се употребява за глазури. Получава се чрез превръщане на царевично нишесте в захарен сироп, като се ползва основно глюкоза и се добавят други захари. Представлява чиста захар.

Медът се ползва основно заради аромата му, който в значителна степен зависи от растенията, от които пчелите са събирали прашец. Чистият мед е скъп и не се захаросва, тъй като съдържа киселина. Химически представлява смес от глюкоза и фруктоза.

Меласата се произвежда от концентриран сок от захарна тръстика, който съдържа големи количества захароза, киселини и други вечества. Кафявата захар е основно захароза с меласа в различна концентрация - колкото е по-тъмна, толкова повече меласа има. Меласата и кафявата захар се ползват основно за сладкиши.

Меласа

Захарта може да бъде добавяна към повечето продукти в сухо състояние или втечнена на сироп. Има два вида захарен сироп - обикновен сироп, който е смес от захар и вода, и карамел, който е разтопена захар, варена до определена температура.

За да се направи захарен сироп винаги трябва да се ползва чист съд с дебело дъно, за предпочитане меден. Обърква се захарта с водата, докато се разтвори. Щом сиропът заври се намазват стените на съда със студена вода, слага се термометър и се вари до желаната степен.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати