Хитринки за пухкави козунаци, които трябва да научите

Козунак

Когато се месят козунаци или други тестени изделия, трябва да бъдете спокойни и в добро настроение. В противен случай тестото ще ви усети и резултатът ще е трагичен. Това е основно правило в готвенето.

Всички продукти за козунака трябва да са топли, стаята също. Това е от голямо значение. Трябва да ползва отлежало брашно. Пресява се поне два пъти със сол, за да се напълни с кислород и след това се оставя на топло. Когато се сипе вътре шупналата мая в брашното, се поръсва отново с брашно и се оставя да се надигне. Така тя става по-силна.

Тестото е достатъчно омесено, когато е меко, еластично и гладко (без бучки). Ако е прекалено меко, при втасване ще се разлее и ще загуби формата си (например плитките на козунаците). Ако е много твърдо пък, ще остане сбито. Когато шупне тестото, трябва да се усети като твърдостта на дунапренена гъба и после да се върне в първоначалното си положение.

Захарта трябва да бъде разтворена, иначе в тестото тя става като лепило. Може да се ползва и течна захар, която е специално за козунаци и други сладкиши. Тя е по-лека и не пречи при втасването. Мазнината, която се използва за козунаците е от не по-малко значение. Най-подходяща е смес от рани части твърда и течна мазнина. Например олио и масло или олио и свинска мас. Не трябва да се прекалява обаче. Тестото достатъчно се утежнява от захарта и яйцата, а ако се прекали и с мазнината, маята още по-трудно ще се задейства. Тя се добавя на части след вече омесеното тесто, като се намазняват ръцете и се омесва.

Що се отнася до прословутите конци, на които трябва да се къса готовият козунак, правилото е доста разочароващо за домакините. Трябва да се избере или да е много сладък козунакът, или да е на конци. И двата резултата в един продукт са меко казано невъзможни, защото захарта не позволява на тестото да се раздели на конци.

Великденски козунак

За конците се изисква много добре развит глутен, а той се получава при много добре омесено тесто. След като се направи глутенът, се добавя мазнината, която ги разделя на конци. Това всъщност са разделени слоеве тесто. Няма строго определено време за втасване на тестото. По-скоро има достигане на определен обем. Тестото трябва да удвои обема си. Може и повече, но трябва да се внимава да не превтаса.

Козунак първо се пече отдолу на слаба температура, след около 10 минуите се увеличава и се пече отново отдолу. След още 10 минути се пуска и отгоре на максимална температура. Трябва да се следи непрекъснато състоянието на козунака, а не просто да се остави да се пече за определено време.

За да не прегори козунакът и да не се изсуши, сложете малък съд с вода във фурната. След като се извадят, готовите козунаци се завиват в памучна кърпа.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати