Рибата руши имунтитета ни

Риба
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
7.99 лв.
Виж ››

Рибата вече не е това което беше. От една от най-вкусните и полезни храни за човешкия организъм тя може да се превърне в реална опасност за цялостното ни здраве.

Глобалното замърсяване на моретата, океаните и реките вече е факт. От всички инсектициди, огнеупорни материали и охладители в тъканите на рибите попадат устойчиви органични замърсители. Когато похапваме риба, те попадат в организма ни и не позволяват на тялото да изхвърля токсините.

При изследванията си американски учени са открили вещества в тъканите на рибите, които доказано отслабват защитната система на човешкия организъм. До момента се смяташе, че това може да става само ако те се промъкнат покрай човешкия жизненоважен белтък P-гликопротеин - P-gp. Негова функция е да не пропуска чужди токсични вещества в клетката, като може да се съпротивлява на комбинираните атаки на няколко токсина едновременно.

В случаят със замърсителите, носени от рибите, обаче се оказва, че те не се промъкват покрай белтъка, а се прикрепят към него. Те го заслепяват и той не реагира. Така човешките клетки остават незащитени, а токсините спокойно навлизат и отравят организма.

Огромни количества замърсители учените са открили в една от най-популярните риби. В цели осем жълтопери риби тон се откриват освен органични замърсители, още продукти на нефтохимическата промишленост.

Това е твърде притеснително, тъй като именно рибата тон е една от най-консумираните в света. Така, похапвайки я, може и да мислим, че живеем здравословно, но реално убиваме по малка част от себе си.

Риба тон

Най-застрашени са малките деца и новородените, които приемат тези вредни субстанции от майчината кърма. Лошото е, че при тях защитния P-gp е в минимални количества и няма какво да спре пагубните токсини.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати