Вкусотии, които трябва да опитате в Северна Италия

Полента
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
17.00 лв.
Виж ››

Дори случайният турист ще забележи разликата в кулинарните изкушения на Северна и Южна Италия. Северняците готвят с масло и понякога сметана. Яде се предимно телешко. Отглежда се царевица за полента (качамак) - и днес тези ястия фигурират само в менютата на хотелите или скъпите ресторанти в Юга.

Известните италиански салами, шунки и колбаси идват от Севера, както и най-хубавите сирена. Сиренето пармезан и пармската шунка, най-известните италиански експортни продукти, се произвеждат в Емилия - Романя. Тази кухня е съвсем различна от икономичните ястия от по-бедния Юг. В Торино, столицата на Пиемонт, сгушена в полите на Алпите, зимата понякога е много студена. Там няма мирис на зелени подправки, расли по слънчеви хълмове, а маслините са вносен продукт.

Страст към макароните

Северът произвежда пшеница - основата на традиционните домашни макарони. Болоня е родното място на един от най-прочутите сосове за макарони. Хладните води на Адриатика дават най-добрата риба в Италия, а венецианските ястия от морски продукти са много по-богати от тези, които се готвят например в Сицилия.

Местни продукти

Пушени и сушени меса

Те се ядат в цяла Италия, но произхождат от Севера.

Прошуто

1. Брезаола: пушена и сушена на открито цяла телешка рибица от Ломбардия. Чудесна като предястие;

2. Пеперони: това са сладки чушки, червени, зелени и жълти. Има ги в прочутите колбаси пеперони;

3. Прошуто: на италиански означава шунка, но за повечето чужденци това е суровата пушена шунка като например пармската;

4. Панчета: шарен бекон. Италианците обикновено го подправят със зърна черен пипер и зелени подправки, увиват го на руло и го оставят в хладилника преди употреба. Може да се замени с неопушен шарен бекон.

Зеленчуци

Каволо неро: тосканско зеле;

Ербете: младо растение, подобно на спанак - от Пиемонт;

Пунтарелле: прилича на цикория или аспержа. Хрупкав зеленчук с едва доловима горчива нотка;

Саладини: малки, крехки салатни листа. Могат да бъдат всякакви - спанак, цикория или какъвто и да е вид маруля;

Сушени домати

Сушени на слънце домати: имат силен, концентриран аромат.

Специалитети

Панетоне е пухкав козунак от Ломбардия с неустоим вкус. В Милано пълнят средата му със сладолед и тогава апетитът няма как да не се пробуди.

Панетоне

Полента е ястие от Североизточна Италия, приготвено от царевично брашно, вода и сол. Много е вкусно с меса, риби и зеленчукови ястия или само с пикантен доматен сос. Може да се реже и да пече на грил.

Песто е характерен сос от Лигурия в Северозападна Италия. Счуква се пресен босилек и се смесва на паста с чесън, зехтин и сирене пекорино. Поднася се с макарони и придава допълнителен аромат на много други ястия.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Марина
Марина
26.04.2016 16:53
Прошутото ми е любимо.
0
0