Кулинарен учебник: Домашно песто ала Дженовезе

Песто

Природата се е събудила, пролетта е пристигнала, всичко е зелено и красиво. Време е да пренесем италианската кухня в дома си, време е за песто!

Не е известно кой и кога е направил първото песто, но се знае, че произлиза от Генуа, област Лигурия. По традиция се приготвя с босилек, кедрови ядки, пармезан, зехтин и чесън, но има техни заместници, които умело го пресъздават.

Босилека може да заместите със спанак, рукола, див чесън, кресон, листа от магданоз, копър или целина. Вместо кедрови ядки използвайте орехи, бадеми, кашу или лешници. Сиренето пармезан заменете с Пекорино или Грана Падано.

Тези съставки се комбинират ефективно и създават гарантирано добро песто, но ако все пак решите, че ще опитате традиционната рецепта за песто Дженовезе ще ви трябват: пресен босилек-около 50 г; 1/2 чаша студено пресован зехтин; чесън - 2 скилидки; Пармезан - 8 с.л; кедрови ядки - 2 с.л; щипка морска сол

Измийте босилека и подсушете. Счукайте в мраморно хаванче скилидките чесън със солта и добавете от босилека. Стривайте листата и когато пусне аромат сложете кедровите ядки. Когато всички съставки са добре стрити може да добавите пармезан и зехтина на тънка струйка, като разбърквате енергично. Завършете с щипка сол.

Продукти за песто

Съхранете в добре затворено бурканче на хладно място или най-добре в хладилник. Освен вкусно, пестото е и изключително полезно. Зелените листни зеленчуци и подправки са богати на хлорофил, антиоксиданти, витамини и минерали.

Ядките са отличен източник на витамини и минерали, източник са на ненаситени мастни киселини и антиоксиданти, което е благоприятно за нашия организъм.

Чесънът притежава широка гама от лечебни свойства, предпазва сърцето, подсилва имунитета и ни пази от настинки. Сиренето е най-добрият източник на калций, а студено пресованият зехтин е източник на ненаситени мастни киселини, витамин Е и отличен антиоксидант.

Сервирайте го с паста, ньоки, ориз, брускети, скара или с риба.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати