Пет традиционни ястия за трапезата на Цветница

Риба

Въпреки че Цветница се празнува точно седмица преди края на Великденския пост, по традиция днес се позволява консумацията на риба и яйца. Не се позволява обаче мазнина в ястията.

Редом до останалите традиции за този християнски празник се нарежда и празничната трапеза, с която трябва да отпразнуваме влизането на Исус Христос в Йерусалим.

Ако държите да спазите обичаите за Цветница, пригответе тези ястия за близките си. Не забравяйте също и че днешния ден е празник на цветята, с които честваме вече настъпилата пролет, и затова може да декорирате всяко едно от блюдата с цветни акценти.

Риба

Рибата трябва да се приготви на фурна, като задължително се избягва мазнината. Може обаче да я овкусите с бира, оцет, черен пипер и сол. Може да добавите и други подправки по ваш вкус, а накрая да полеете ястието с лимонов сок.

Салатa

Салата

Пролетната салата от яйца, маруля, зелен лук и репички е традиционна както за този празник, така и за Великден. На някои места към салатата прибавят и кълнове като символ на плодородието, което се очаква през годината.

Баница с лапад или коприва

Баница с лапад

Зелените ястия са характерни за този период от годината, тъй като по-често можем да открием пресни коприва и лапад. На Цветница те най-често се приготвят във вид на баница.

Питка Цвете

Питка Цвете

За Цветница се приготвя и питка цвете, която обаче трябва да е постна. За нея ще са ви необходими брашно, сол, сода за хляб и оцет. Замества се и се оформя като цвете, а след като е готова се украсява с върбови клонки.

Ястия с боб, ориз и жито

Боб

Ястията от пресни зеленчуци, боб, ориз или жито също са традиционни за трапезата на Цветница, като към тях можете да добавите и гъби. За празника може да приготвите и яхния от сушени чушки или картофена яхния.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати