Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какво е необходимо за правилното и естетично сервиране

Какво е необходимо за правилното и естетично сервиране

Лидия - ГериЛидия - Гери
Готвач
41k
Сервиране

Правилното и естетично хранене и особено храненето при по-тържествени случаи изисква правилно сервиране с много прибори, съдове, салфетки и декоративни елементи.

За да консумираме едно богато меню, са ни необходими както обикновени, така и по-специални прибори. Обикновените прибори са нож, вилица и лъжица и са в три размера – големи, средни и малки.

С големите прибори се консумират всички видове основни ястия /голям нож и вилица/ и повечето видове супи /голяма лъжица/. Някой супи се консумират и със средна лъжица като например крем супи и плодови супи. Консометата се консумират с малка лъжица.

Със средните прибори се консумират обикновено всички видове топли и студени предястия и някои десерти /палачинки/.

Малките прибори се използват за консумирането на повечето видове десерти, а специално малката лъжица се използва за чай, за прясно мляко.

Специалните прибори са за консумация на риба /плоска вилица и плосък нож/, за сладолед /малка лъжичка – лопатка/, за сиропи, цитронада и коктейли /дълга малка лъжичка/, за рязане и намазване на масло /нож с назъбен и заоблен край/.

Освен тях се използват и прибори за подправки, които трябва да бъдат винаги на масата при хранене. А това са именно сол, черен пипер, растително масло, оцет, лимонов сок. Те се поставят в специални малки съдове – стъклени шишенца или бурканчета, малки купички. Желателно е при по тържествени случай приборите за подправки да бъдат комплект и да бъдат поставяни заедно на масата.

Друг важен елемент при сервирането е да изберем правилните сервизи, в които да се сервират дадените ястия, а именно плата, чинии, чаши.

Чиниите за предястие трябва да бъдат 19 см

Дълбока чиния за супа – 23 см

Прибори за хранене

Чиния за основно ястие – 23 см

Чиния за десерт – 17-19 см

Чаша за чай или мляко – 200 мл

Чаша за турско кафе – 60 мл

Чаша за шварц кафе или разтворимо кафе – 150 мл със съответните чинийки към тях.

Салфетките са също много важен елемент при сервирането. Особена красота на подредената маса придават специалните форми на салфетките. За закуска салфетките трябва да са прегънати на триъгълници и поставени в чинийката за размазване. За обяд или вечеря е подходящо салфетките да бъдат прегънати във високи форми.

За създаване на празнично настроение на масата се обръща внимание на декоративните елементи. Цветята са основният декоративен елемент. При висока украса се използват високи вази с цветя с дълги дръжки. Такава украса се използва при подреждане на маса за студен бюфет.

При всички останали случай се прави ниска или пълзяща украса. Други декоративни елементи на масата са свещници, фруктиери.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest