Шест кокосови продукта, които трябва да използвате в кухнята!

Шест кокосови продукта, които трябва да използвате в кухнята!

Кокосово мляко

Кокосова вода

Ако някога сте ползвали пресен кокосов орех, знаете, че той съдържа бистра течност, наричана кокосова вода. Когато купувате бутилирана кокосова вода, избягвайте тези с добавена захар.

За какво се използва

Подходяща е за утоляване на жаждата, за разреждане на сокове и смути и като добавка към плодови салати.

Кокосово мляко и сметана

Тази кремообразна течност се получава от настърганата вътрешност на узрял кафяв кокос. Богатата млечна текстура се дължи на високото съдържание на мазнини, голяма част от които са наситени. Кокосовото мляко се приготвя чрез премахване на обвивката, черупката и водата и пресоване на бялата част и разреждането на получената сметана с вода.

Когато използвате консерва кокосово мляко, трябва да разклатите добре, преди да отварите, за да се смесят водата и сметаната. Кокосовата сметана логично е само пресованата бяла част от кокосовия орех.

За какво се използва

Млякото е подходящо за азиатско къри, ястия с ориз, палачинки и супи, на които придава плътност. Освен това намалява лютивината на подправките. Сметаната слагайте в млечни пудинги, къри сосове или десерти ката мус, сладолед и дори крем Брюле.

Кокос

Кокосови стърготини

Правят се от вътрешността на кокоса, която е ситно настъргана.

За какво се използва

Използва се за бисквити и торти. Може да се използва и за панировка на пържено пиле или скариди. Запечените стърготини в сух тиган са хрупкава съставка за салати или ястия с ориз, само че стърготините трябва да са без добавена захар.

Кокосово брашно

Това фино смляно брашно, богато на фибри и без глутен, представлява сушен кокос на прах, който остава, след като бялата вътрешност се пресова.

За какво се използва

Може да го използвате самостоятелно или смесено с други видове брашна. Използва се приготвянето на хляб, торти, палачинки, но придава лек кокосов вкус, който може да заличите с шоколад или подправки.

Кокосово захар

Тя се произвежда от цветовете на кокосовата палма. Сладка е и е с лек карамелен вкус. Тази захар е с по-нисък гликемичен индекс от рафинираната, така че ще поддържа нивото на кръвната ви захар стабилно.

За какво се използва

Подобно на кафявата захар, кокосовата става на бучки и е малко по-сладка от обикновената, така че се използва по-малко количество. Има я и в течен вариант, наречен кокосов нектар. Може да се използва за заместител на всичко, което правите с бяла захар.

Кокосова мазнина

Кокосова мазнина

Тази мазнина се получава при пресоване на кокос. Добива популярност заради високата си точка на димене. По принцип е в твърдо състояние под 25 градуса, но над тази температура се втечнява. Има два основни вида -екстра върджин (най-качествената мазнина с лек кокосов вкус) и рафинирана (без вкус с добавени химикали, който я стабилизират и пречистват).

За какво се използва

За пържене ката заместител на мазнината за печене или директно от буркана за мазане.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати