Царевичното олио понижава холестерола

Царевично Олио

През последните години все повече хора се интересуват от правилното хранене, опитват се да спазват здравословен диетичен режим и се стараят да са информирани за качествата и състава на продуктите, които консумират. Един от най-дискутираните проблеми в тази връзка е холестеролът и начините за контрол на нивата му в организма посредством приеманата храна.

Известно е, че холестеролът присъства във всички тъкани. Неговото количество се повишава след честа консумация на животински продукти. Най-високо е съдържанието му в яйчния жълтък и черния дроб.

Въпреки че холестеролът спомага за обмяната на веществата, високите му нива могат да доведат до редица здравословни проблеми като инфаркти, инсулти и атеросклероза. За да си спестите тези проблеми, е нужно да понижите нивата на холестерол в организма си.

Има различни начини за понижаване на холестерола, но доскоро се смяташе, че един от най-ефективните е консумацията на зехтин. Ново проучване обаче показва, че перфектното средство срещу лошия холестерол е царевичното олио. Изследването бе публикувана в началото на миналата седмица в авторитетното издание за медицина Клиникъл Липидолоджи.

Откритието е направено от учените в американската лаборатория Биофортис. Те са установили, че консумацията на царевично олио намалява нивата на холестерола с 11 на сто.

Царевичното Олио

Зехтинът от своя страна намалява нивата с 3.5 процента. Като цяло царевичното олио понижава общия холестерол с над 8 процента в сравнение с около 2 процента за студено пресованото маслинено масло.

Твърдението на учените се базира на изследване, в което участвали 54 мъже и жени в перфектно здравословно състояние. Половината от тях трябвало да консумират по четири супени лъжици царевично олио на ден, а останалите приемали същото количество зехтин.

Наблюдението продължило един месец, като след края му учените установили, че нивата на холестерол при хората, които са приемали царевично олио, са значително по-ниски.

Причината за това е високото съдържание на растителни стероли - вещества, които в най-голяма степен се съдържат в плодовете, ядките, семената, бобовите растения и растителни масла. Студено пресованият зехтин ги съдържа 4 пъти по-малко - 30 срещу 136 милиграма в царевичното олио.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Албена Асенова
Това е хубаво,че понижава холестерола,но стига царевицата да е хубава.Това е един от най-разпространените ГМО продукти.
0
0