Как да направим перфектните кроасани?

Кроасан

Разнообразете кроасаните си, като им добавите различни аромати и плънки.

Шоколад - сложете шоколад в основата на всеки триъгълник от тесто и оформете кроасаните.

Бадеми - сложете в основата на триъгълника от тесто парче бадемов марципан и навийте и оформете кроасаните. След като ги глазирате, поръсете с филирани бадеми.

Канела и стафиди - смесете 100 г захар мусковадо с 1 с.л. канела на прах и поръсете тестото, преди да оформите кроасани.

Сирене и шунка - сложете резени сирене и шунка в основата на всеки триъгълник от тесто и навийте кроасаните.

Съвети при приготвянето на кроасани

1. Работете колкото се може по-бързо с тестото - ако се затопли маслото, ще започне да се топи. Ако тестото омекне прекалено, го охладете;

2. Ако маслото започне да пробива тестото, набрашнете маслото, охладете и продължете по рецептата;

3. Не хвърляйте останалото тесто, нарежете го на по-дребни триъгълници и направете мини кроасани;

4. Може да замразите кроасаните, след като сте ги оформили или вече изпечени, но преди това добре охладени.

Предлагаме ви и оригинална рецепта за кроасани, от която може да получите около 12-14 кроасана.

Оригинална рецепта за кроасани

Кроасани

Необходими продукти: брашно - 500 г тип 500 и още малко за поръсване, сол - 1 1/2 ч.л., захар - 50 г, суха мая - 14 г, вода - 300 мл, краве масло - 300 г на стайна температура, яйца - 1 бр. разбито за намазване, олио - за намазване

Начин на приготвяне:

1. Смесете брашното, солта и захарта в купа. Разтворете маята във водата и я добавете към брашнената смес. Смесете съставките до получаване на тесто, което месите 10 минути. Готовото тесто оформете на топка, сложете в намазнена купа, покрийте и охладете за 2 часа в хладилник.

2. Сложете маслото между два листа хартия за печене. Разточете го на правоъгълник 20х15 см. Охладете в хладилник, без да махате хартията.

3. Разточете тестото върху набрашнен плот на правоъгълник с размери 40х20см. Извадете маслото от хартията и го сложете по средата на тестото, така че да попие средната третина.

4. Прегънете едната част на тестото до средата на маслото. Прегънете и другата по същия начин, така че двата ръба на тестото да се срещнат по средата на маслото, но без да се застъпват.

5. Сгънете тестото на две, така че средният ръб да остане отвътре. Увийте тестото във фолио и охладете за 30 минути.

Домашно бутертесто

6. Повторете разточването, без да добавяте още масло, сгъването и охлаждането - още два пъти. След това увийте с фолио и охладете за една нощ.

7. На следващия ден разточете тестото върху набрашнена повърхност на голям правоъгълник около 60х30см и подравнете ръбовете с нож.

8. Срежете тестото на половина по дължина, така че да имате две дълги парчета. Нарежете всяко на 6-7 равнобедрени триъгълници.

9. Дръпнете двата края на късата страна на триъгълниците, за да ги разпънете леко.

10. Започнете да навивате тестото на кроасани, като почнете от късата страна на триъгълника и внимавайте да не скъсате тестото.

11. Продължавайте да навивате, като се уверите че връхчетата на триъгълниците са под кроасаните, така че да запазят формата си. Ако добавите плънка, я нанесете върху най-широката част триъгълника и тогава навийте.

12. Подвийте крайчетата на кроасаните навътре и ги подредете в тава, застлана с хартия за печене, с разстояние между тях.

13. Загрейте фурната на 200 градуса. Смесете разбитото яйце с щипка сол глазирайте кроасаните. Запечете за 15-18 минути, докато бухнат и станат златисти. Извадете ги да изстинат върху скара.

Приятно печене!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати