Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Ястията, които задължително да опитате във Венеция!

Ястията, които задължително да опитате във Венеция!

Венеция

Венеция е любима туристическа дестинация, популярна с уникалната си архитектура, пресичащите града канали и разходките с гондоли. Освен с културно-историческото си наследство, търговското си значение и прочутия си по целия свят карнавал градът впечатлява и с кухнята си. Както навсякъде в Италия, и тук добрата храна е на почит.

Няколко са ястията, които задължително трябва да опитате, ако сте имали щастието да посетите прекрасната Венеция. За всяко от характерните блюда ще ви препоръчат и подходящо вино, защото във Венеция тази напитка е на почит. В града се предлагат и популярните сухи вина от района.

Задължително опитайте чикети. Те са характерни за Венеция ордьоври, които се комбинират с чаша вино. Чикетите представляват малки хапки от месо, раци, скариди, пюре от [треска] или риба тон, към които може да са добавени пържени зеленчуци, стафиди или кедрови ядки. Съществуват множество комбинации, които са способни да удовлетворят всеки вкус.

Чикети

Популярно е и Антипасто ди фрути ди маре, което е плато от морски дарове, полети със зехтин и лимонов сок.

Както навсякъде в Италия, спагетите и останалите видове паста са много обичани. Задължително е да опитате спагети с миди. Характерни за Венеция са биголи. Това е вид дълга тънка паста във формата на тръбички, която се поднася с аншоа и сос от малки лукчета. Биголи с бял сос е един от специалитетите на града.

За любителите на морските дарове има много изкушения във Венеция, но това, което не трябва да пропускат да хапнат, е ризото със сепия. Така нареченото Ризото але сепи представлява ризото с мастило от сепия, което придава черен цвят на ориза.

Ако сте по-традиционно настроени и не обичате особено морските вкусове, опитайте ризото Ризи е бизи. Това е ризото с грах, което в миналото е било едно от любимите ястия на венецианските владетели.

Ризото със сепия

Фегато ала венециана е друга от кулинарните забележителности на града. Това ястие е традиционно за венецианците и представлява задушен телешки дроб върху канапе от лук. Много интересно ястие е и черният дроб със смокини.

Характерните за Венеция бисквити са дзаети – бисквити от царевично брашно и стафиди, които са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest