Забранени храни за предпазване от рак на дебелото черво

Пържени храни

Ракът на дебелото черво е едно от най-разпространените ракови заболявания - при мъжете той е след рака на белия дроб, а при жените - след рака на млечната жлеза. Засяга предимно мъжете, до като при жените се среща по-рядко. Заболеваемостта е предимно след 50 годишна възраст, но се срещат и изключения.

Причините за това заболяване са от различни - наследствени, както и дължащи се на външни или вътрешни фактори.

Така например консумирането на големи количества продукти от животински произход, тютюнопушене, недостатъчният прием на калций, неколкократната употреба на една и съща мазнина при готвене или пържене могат да доведат до промени на жлъчните киселини, които имат определен канцерогенен ефект.

Упоритият и продължителен запек води до развитие в червата на анаеробни бактерии, които отделят вещества също с канцерогенен ефект.

Доказано канцерогенен ефект имат и някои хранителни добавки, използвани в хранителната промишленост с цел запазване свежия вид на продукта, подобряване на вкуса и увеличаване дълготрайността - Е-та.

Премахването на въздействието върху човешкия организъм на така наречените външните фактори, водещи до развитието на всяко едно злокачествено заболяване и по-точно до рака на дебелото черво, е задача на лична грижа и култура.

Вредни храни

Тя предполага премахването от храната на тези канцерогенни фактори, ограничаване консумацията на храни, приготвени в микровълнови печки, многократно използване на мазнини при готвене, продължително престояване на храни във фризери.

Необходимо е консумирането на пресни храни, плодове и зеленчуци, и то в сурово състояние, както и приемането на достатъчни по вид и количество витамини, които нормализират чревното съдържимо и предпазват от развитието на туморни клетки. Приемането на храни, богати на целулоза, спомагат очистването на дебелото черво от натрупаните шлаки.

Запомнете! Културата на храненето е от първостепенно значение за профилактиката и справянето със заболяването.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати