Осем пъти по-високи глоби за нелоялните производители на храни

хранителни стоки
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
23.20 лв.
Виж ››

В Закона за храните се предвижда ново допълнение, което предвижда от два до осем пъти по-високи санкции за нелоялните производители на храни, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Старите глоби ще се увеличат, за да се повиши доверието на потребителите към родните продукти, които се предлагат в търговската мрежа, казва още министърът, цитирана от БТА.

Новото предложение за Закона на храните вече е достъпно за разглеждане в интернет, а според Танева то дава пример за законодателство, от което както производители, така и потребители ще са доволни.

За да се предотврати възможността всеки да продава храна, без да носи отговорност за качеството ѝ, новият закон изисква регистрация и предполага солена глоба при липсата ѝ.

Това изискване се въвежда, за да не ни заблуждават търговците, че месото от Нова Зеландия е прясно, а не дълбоко замразено, каквито практики има досега, се казва още в официалното изявление.

Храни

Обновяването на закона е отнело около година, но с новите допълнения ще е в синхрон с европейското законодателство, понеже се въвеждат норми, които доскоро на бяха регламентирани.

Промени се предвиждат и в онлайн търговията на храни, както и на хранителни добавки. В интернет често могат да се отрият търговци на месо, за които контролът е по-слаб в сравнение с търговците, които предлагат продуктите си в търговските обекти.

Ще бъдат въведени и нови правила за излагането не месо по щандовете в търговските вериги. От обектите ще са задължени да поставят свежото месо отделно от замразените и обработвани продукти.

Предложението ще бъде обсъдено от Националния съвет по храните, в който ще присъстват всички браншови организации. Тогава ще се обсъди и безопасността на храните.

Ще бъдат обсъдени и транспортните изисквания при пренасянето на хранителните стоки.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати