Как да разпознаем ГМО продуктите?

ГМО
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
17.00 лв.
Виж ››

Няма човек, който да не знае колко вредни са ГМО продуктите. Въпреки всичките ограничения на пазара волно или неволно такива храни се промъкват между тях и достигат до щандовете на магазините, а след това и до нашата трапеза.

Различните генетично модифицирани храни са променени по различен начин. При едни е сменена активността на гените, при други има допълнителни ДНК вериги, а при трети са добавени гени на друг вид организъм.

Въпреки че генното инженерство е познато от векове под формата на кръстосването на различни биологични видове от градинари и животновъди, съвременният му вариант е много по-опасен. Причината за това е използването на огромни количества химически вредни вещества при самия процес на промяна на организма. Това, от своя страна, води до редица проблеми като репродуктивни затруднения, увреждане на различни органи, рак, имнунна недостатъчност и други заболявания.

Макар хората от цял свят да искат забраната на ГМО продуктите, истината е, че днес 70 процента от храните са с такъв произход и нищо не се прави за намаляването на количеството им на пазара, даже напротив.

В средата на април Европейският съюз даде зелена светлина за легалния внос на такива продукти от САЩ и Канада. Видно е, че почти няма законови средства обществото да се пребори с това. Точно поради тази причина е важно хората да знаят как да разпознават ГМО продуктите и да ги отбягват.

ГМО храните винаги са по-хубави на вид. Те са блестящи, кръгли, равномерни. По тях няма щети и са изключително трайни. Това не е нормално. Естествените зеленчуци и плодове не са перфектни. Те са развалят бързо, имат натъртвания, по-малки са и дори са неугледни. Най-важното обаче е, че имат вкус.

ГМО храни

Избягвайте да купувате храни извън сезона им. Купувайте такива с неправилна форма, дори и да са грозни на вид. Предпочитайте местното производство. На път за почивка или поредната командировка спрете и си купете необходимото от зеленчукопроизводителите край пътя, вместо от лъскавия супермаркет. Освен че ще им помогнете, ще направите нещо добро и за вашето здраве.

Четете етикетите. Избягвайте продукти от страни, където ГМО-то е разрешено. Така например САЩ, Аржентина, Бразилия, Китай и Индия произвеждат 86 процента от ГМО продуктите по света. От друга страна, Франция, Унгария и Полша например категорично забраняват и дори преследват ГМО производството.

В България доказано ГМО производство са соевото масло в сосовете, пастите, бисквитите и пържените храни, соевото брашно в каймата, хамбургерите, растителните масла в бисквитите и чипсовете, малтодекстринът в детските храни, готовите супи и десерти, глюкозата в ролята на подсладител в напитките, десертите, сиропите с повишено съдържание на фруктоза – по-сладък от декстрозата, използва се в същия тип продукти. Не на последно място са евтините салами и кренвирши.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати