Борлоти боб - вкусен и диетичен
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Борлоти боб - вкусен и диетичен

Борлоти боб - вкусен и диетичен

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
12730883k
Червен боб
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Борлоти боб е растителен вид от семейството на бобовите растения. В различните страни е познат като римски боб или барбуня. А всъщност това е познатия на всички червен боб. В Турция се нарича барбуня.

В турската кухня се използва често като мезе. Може да се приготвя със зехтин или месни продукти. Червеният боб се появява на пазара от месец април и се предлага в прясно състояние в продължение на шест месеца. Вече към края на септември започва да заема своето място сред сухите бобови растения.

Ако искате да приготвяте стар червен боб, също като обикновения боб се накисва една вечер, преди да бъде сготвен. На следващия ден се измива и се слага в прясна вода да ври.

Борлоти боб

Най-важният трик при варенето на червения боб е предварителното варене. Първо, бобът се слага в чиста вода да заври. След това се изцежда, залива се и се попарва с гореща вода за още 5 минути. Така се отделя всичката мръсна вода, която пуска бобът.

След това се слагат в тенджера под налягане, долива се вода 1-2 пръста над боба, добавя се сол и се оставя да ври. След това се намаля огънят и се оставя на слаб огън още 30 минути. А ако ще се готви пресен червен боб, се вари на слаб огън 15 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати