gotvach.bg»Статии»Любопитно»Пътят на кафето до Турция

Пътят на кафето до Турция

Турско кафе

Първото място, където започва консумирането на кафе, е Африка и интересното е, че първите консуматори са били козите. Християнските монаси от Етиопия хранили своите кози със семена от растения, които оказали здравословно влияние върху животните - станали по-жизнени и енергични. Това учудило доста монасите и решили и те самите да изпробват растението.

Сварили растението и го консумирали. Оказало се, че то ободрява сетивата и тялото. От там монасите започнали често да употребяват кафето.

Растението се отглеждало в регион, наречен Каффа, и именно от там кафето придобива своето име. В късното Средновековие кафето тръгнало от Етиопия през Йемен, Мекка и стигнало до Турция. Така се разпространило кафето по целия свят.

Пристигането на кафето в Турция датира от завладяването на Египет от султан Явуз Селим. Масово консумиране на кафе в Турция е започнало по времето на султан Сюлейман Великолепни.

Първото кафене е открито през 1553-1554 година в Тахтакале. Там хората консумирали кафето, слушайки най-различни истории.

Така постепенно кафето започнало да се приготвя и консумира и по домовете и по време на вечерните събирания.

Кафе

По онова време кафето се приготвяло по специфичен начин. Суровите кафени зърна първо се запичали, после се охлаждали и се прекарвали през мелница, за да стане на прах. После се съхранявали в метални кутии.

За приготвянето на кафе се използвало само джезве или специални кани.

Преди кафето се е сервирало в специални порцеланови чаши без дръжки, но постепенно започнало да се използват тънки стъклени чаши. Турското кафе е сред най-известните в световен мащаб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати