Как да не цапаме много прибори при готвене?

Кухненски прибори

Обикновено при готвене се цапат най-много прибори. Как да предотвратим това?

При приготвяне на основни ястия предимно се изцапват най-много прибори – тави, тенджери, блендер, чаши, чинии, дъска за рязане, лъжици и т. н. След толкова много изцапани прибори накрая като резултат се получават един или два вида ястия. За съжаление това са доста изразходени прибори, вода, препарати, електричество, време и труд.

Има различни варианти за цапане на възможно най-малко прибори при готвене.

Ако ще се готви във фурна

Това е един от най-здравословните начини на приготвяне на вкусни ястия. Така в кухнята няма толкова много мирис, пушек, напръскване с мазнина. Няма нужда и постоянно да се седи до печката, да се наглеждат ястията. Загряваме фурната, навиваме таймера и през това време може да се свърши и друга работа.

Много хора предпочитат готвенето във пликове във фурна. Тава е най-икономичният и умният начин на готвене. Харчи се по-малко електричество и мърляме по-малко прибори. Готвенето в торбички е практично. По торбичката се правят няколко дупки за изпускане на парата. От фурната се маха тавата и торбичката се поставя само върху скарата.

Например, ако готвенето във фурна отнема 45 минути, то може на 30-тата минута да се спре и така в силно загрятата фурна ястието може да стои още около 30 минути. Така се спестяват 15 минути електричество, време и труд.

При така приготвяното ястие не се цапат тенджера, тава, тепсия. Не се използват и прибори за разбъркване. Всичко си остава чисто. По този начин могат да бъдат сготвени кюфтета, агнешки врат, пилешки крилца и т. н.

След като поседят в марината, се слагат в торбичка за фурна. Поставят се в загрята на 200 градуса фурна за 40-45 минути. Торбичката побира около 2 кг продукти и се готви храна за 4 човека. Така кухнята, плотът остават чисти. Почти няма изцапани прибори.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Албена Асенова
Когато си организизиран не цапаш много,а и не мисля,че кой знае какво спестяваш.Пликовете за печене също не са безплатни.
1
0
Plesneva
Plesneva
28.05.2016 01:17
Ако не изцапам всичко,което ми е под ръка,как ще разбера,че съм готвила :)))
0
0