Седем интересни факта за хряна, които не знаете

Хрян

Хрянът в известен на човечеството от почти четири хилядолетия, което го прави едно от най-древните растения. Много гурмани го обожават като пикантна подправка, а народната медицина го въздига като лек срещу куп болести. Днес подправката расте по всички континенти и повечето от народите не си представят трапезата без нея.

Ето някой любопитни факта за хряна, които може би не знаете:

- В Германия от векове е прието шаран да се поднася с хрян, настъргани бадеми и щипка захар, в Австрия хряна подправят с ябълки, а в Америка го смесват със сметана, лимонов сок и горчица;

- Хрянът е признат афродизиак. Заради това му качество в Русия с него приготвят настойка от водка, а англичаните го наричат конска репичка;

- В Япония разработват паста за зъби от хрян, за която се знае, че предпазва от кариес. Истинският японски хрян уасаби е трудно да се намери извън пределите на островната държава. И тъй като е скъп, често е заменян от европейски хрян или дайкон;

- Според някой кулинарни изследователи руското название на корена хрен, видоизменено във Виена на крен, е дало названието на кренвиршите.

- Легендарният руски император Петър I сред многото си укази отделя внимание и на лапавия корен, като препоръчва във всеки крайпътен хан на пътниците и на хората на тежкия труд да се дава за освежаване определено количество хрянова водка;

- Лютивият корен е много студоустойчив - някои негови видове се срещат отвъд Полярния кръг;

- Прочутият руски писател Фьодор Достоевски също отделя на хряна специално внимание, като го споменава в две от своите произведения: Записки от мъртвия дом и Престъпление и наказание.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати