Шпецле - любимата немска юфка!
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Шпецле - любимата немска юфка!

Шпецле - любимата немска юфка!

Шпецле

Шпецле е вид юфка, приготвена с яйца. Този вид юфка е част от немската традиционна кухня. Самото название идва от думата spatz, което означава малко врабче. Освен в Германия тази юфка се приготвя и в Австрия, Швейцария, Унгария, както и в областите Елзас и Южен Тирол.

Рецепти за шпецле се срещат още през първата четвърт на 18 век. В днешно време го свързваме изключително с немската кухня. Годишнот производство на шпецле в Германия възлиза на над около 40 000 тона. Очевидно това е една от любимите храни на нацията.

Сега производството му е механизирано, но преди се е приготвяло с ръце или с помощта на лъжица. По-късно е изобретен специален инструмент за направа на немската прясна юфка, който наподобява ренде.

Основните съставки на шпецлето са: задължително яйца, брашно и малко сол. Обичайно немците следват и едно неписано правило за получаване на вкусна юфка - Винаги слагай едно яйце повече от бройката на хората, които ще хапват юфката.

Немска юфка
Снимка: Албена Асенова

По традиция шпецле се прави, като тестото се реже на тънки и дълги ленти, подобни на червейчета. След това се пускат във вряща вода. Когато се издигнат на повърхността на водата, означава, че са вече готови. След като се втвърдят леко и вече са се оформили, се вадят от водата и се изцеждат.

Шпецлето може да се консумира самостоятелно, полято с разтопено краве масло. Но също така е прекрасна гарнитура за местни ястия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати