Наглост! Кило череши се търгува за 26 лв. на столичен пазар

Череши

Черешите на столичния пазар Ситняково разбиха познатите рекорди по цени, след като първата продукция за годината излезе с цена от 25.90 лева за един килограм.

Проверка на вестник Монитор показва, че търговците тази година масово са вдигнали цените на черешите, възползвайки се от по-слабата реколта.

На столичния пазар Ситняково най-евтините череши се предлагат за 8 лева на килограм, а на голяма част от пазарите в София могат да се намерят на цени между 4-5 лева. По-евтини са гръцките череши, които се продават около 3 лева за килограм.

Не са малко и търговците, които освен че са вдигнали цените на килограм череши за около 10 лева, заблуждават клиентите и че те са българско производство.

Въпреки надписите, според които плодовете идват от Асеновград, Пловдив и Кричим, тези череши са от Гърция.

Някои от продавачите примамват клиенти и като изписват цените на половин килограм череши, а не на цял килограм.

Череша

Така за половин кило гръцки череши ще трябва да дадем 1.50 лева, а за петрички – 2.00 лева. Череши от Сандански се търгуват по 3 лева за един килограм.

Прекупвачи на зеленчуковата борса Дружба в София споделят, че в халетата черешите са основно от южната ни съседка. Понижаване на цените не се очаква, но дори и да се случи, тя ще е символична, категорични са търговците.

Като причина за по-високите цени на черешите тази година се посочва съсипаната кюстендилска реколта. Около 80% от черешовите дръвчета в Кюстендилско няма да родят качествен плод заради пролетните дъждове, казва Димитър Сотиров от Института по земеделие в Кюстендил пред БТА.

Износ на череши тази година няма да има, а за да се напълни българският пазар с плодове, ще се усили вносът.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Биляна Владова
Ох защо само всявате смут в хората. Всяка година по това време цената е такава, че и по висока, но не на българската череша, а на тази внесена от Гърция. Кога по това време сте брали от вашите череши. Веднага филмирахте хората с непроверена информация
2
1
Янка Горанова
Съгласна съм с Ирина. На който не му харесва не си купува. В тези климатични аномалии, ще е лоша и реколтата. Производителите трябва да се спасяват по някакъв начин.
1
3
Веселина Константинова
Е, това наистина е наглост!
4
2
Стан Ой
Стан Ой
10.05.2016 18:03
Е за това няма да си купувам плодове и зеленчуци от пазарите и магазините!
5
1
Албена Асенова
Скъпи са защото са нетрайни и са внос.Ще им падне цената като излязат българските.
2
3
Ирина Андреева Jolie
Защо да е наглост?И и на това е скъпа цена за сезона?Че то се ма череши и по 180 лв.килото бе хора.В Плевен един търговец ги продава на брой за 1.50 лв.Това е пазарна икономика и всеки може да продава на каквито цени си иска.Щим ума клиенти,негово си решение.Това,че не са за всеки не е наглост.Много некомпетентна статия!
3
10