Кулинарни изкушения от турската кухня на Кония

Кония

Кухнята на Кония е типично отражение на централния район на Анадола. Обикновено се приготвят ястия от и с агнешко и овческо месо. Тази кухня е известна със своя печен кебап на фурна и хляб с месо.

Лесна и бърза е за приготвяне и това я прави предпочитана от много хора и семейства.

При приготвянето на хляб с месо се смесват малко количество месо и зеленчуци и се получава ядене горе долу за 12 човека. Приготвя се при висока температура при силно загрята фурна.

Известният кебап във фурна се приготвя от овче или агнешко месо. Поднася се с питка и лук.

Турски кебап

Друго известно ястие е така нареченото Чепич или кебап на печка. Също се приготвя от овче или агнешко месо. Сервира се предимно с чорба от кисело мляко, булгур, баклава, супа от бамя, ориз и компот.

Чорбите и супите на Кония обикновено са с горчив и кисел вкус. При сватби се предлагат супи от бамя.

Особено известни са и тестените изделия. Изделията, направени с готови и домашно точени кори, са много често консумирани. Широко известна е приготвяната пърленка. Важно е тестото да е тънко и без дупчици. Приготвя се на сач без мазнина. След като бъде готова, се намазва с масло.

турски десерти

Кония е също доста известна със своите сладки. Сред най-популярните е грис халвата. Тук при приготвянето на халвата е важно зърната да се разпръснат в маслото.

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Теодора Мещерова
Мисля, че статията е добра, но аз достатъчно добре съм описала турската кухня като цяло в моята статия!
0
0