Съществуват най-различни видове ядливи риби – хамсия, сафрид, лефер, меджид, паламуд, кефал, риба меч, риба калкан, сардини, цапура, скумрия, костур, платика и т.н.
Кефал, лаврак, лефер, калкан, платика, меджид са с бяло месо и са леки за консумиране. Паламуд, скумрия и хамсията са по-мазни и по-тежки.
Коя риба кога се консумира?
През януари се консумират хамсия, лефер, паламуд, скумрия. През този месец тези риби стават особено мазни и това ги прави по-хранителни именно през януари. Започва и сезонът на мидите.
Февруари: Тогава започва времето на калкана. Консумира се до края на май месец. Започва по-малкото търсене и предлагане на хамсия, лефер и паламуд, но нараства търсенето на кефал и миди.
Март: Най-вкусни са кефал, лаврак и калкан. Скумрията става все по-непредпочитана.
Април: Продължава да се консумира калканът. През този месец се наблюдава масова консумация на този вид риба. Освен калкан много търсени са и лаврак, риба меч, червена риба.
Май: Един от най-плодородните месеци на риба. Омар, лаврак, барбун, риба меч, червена риба, раци, скариди – консумацията им нараства. През това време се появяват малките на калката, които са също много вкусни през месеца.
Юни: През този месец не се лови особено много риба. Сезонът е слаб. Забранява се риболовът.
Юли: Това е сезонът на сардините. Запазва си вкуса до края на октомври. Барбунът и кефалът също запазват своя вкус, както и омарите и раците.
Август: Започва сезонът на циганския паламут. Сардини, риба меч, омари, раци също запазват възхитителния си вкус.
Септември: Тук е масовата консумация на сардини, риба меч, лефер, испанска скумрия.
Октомври: През този сезон се консумира масово почти всички видове риба.
Ноември: Тук рибите все още запазват вкуса си. Рибите са в изобилие. През този месец се консумират най-голямо количество риба.
Декември: Предлагат се най-различни варианти на скумрия, лефер и паламуд. Ловува се най-много хамсия и кефал.
Консумацията на риба е особено полезна за развитието на организма - особено при децата.