Италия разреши кражбата на храна, ако си бездомен и гладен

Кражба на храна

Върховният съд в Италия реши да не подвежда под отговорност бездомните и безработни хора, които крадат дребно количество храна от магазините в страната.

Решението бе взето след случая с украинеца Роман Остряков, който охранители на супермаркет в Генуа задържаха за кражбата на колбас и сирене на обща стойност от 4.07 евро.

След ареста му той бе изправен на съд, който го изпрати в затвор за 6 месеца и го глоби със 100 евро.

Адвокатите на украинеца обаче твърдяха, че присъдата е несправедлива, понеже той е хванат със стоките в магазина, а не след като го е напуснал, без да плати за салама и сиренето.

Върховният касационен съд обаче отчете това като чиста формалност. Но не се пренебрегна фактът, че мъжът е бил гладен, а и не е откраднал храна в огромни количества. Взел е само толкова, колкото да задоволи глада си.

На повторното разглеждане италианският съд прие, че Остряков е действал в състояние на крайна нужда и по тази причина отхвърли първата присъда.

Това неизбежно наложи и разглеждането на престъплението от чисто човешка гледна точка. Могат ли бедните и бездомните да крадат храна от магазините в количество, което да задоволи глада им?

Хляб и салам

Във вторник Върховният съд в Италия разгледа този въпрос. Под внимание бяха взети както условията, пред които е бил поставен украинецът Роман Остряков, така и световният проблем с гладуващите.

Когато човек е изправен пред нужда, от която зависи животът му, фактът, че е откраднал няколко продукта, за да задоволи глада си, не бива да се смята за престъпление в едно хуманно и цивилизовано общество, реши Върховният касационен съд.

Дали други страни ще решат да последват примера на Италия все още е рано да се предположи, но е ясно, че е време да се предприемат полезни промени, за да се помогне на гладуващите.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Албена Асенова
Проблемът е не, че не можем фа нахраним бедните,а,че не можем да нахраним и заситим богатите.
5
0
Ирина Андреева Jolie
Тук в България гладните са тези с най-много пари.На тях им е разрешено да ограбват държавата и си го правят "законно" :) Много сме далеч от подобни неща и никога няма да ги стигнем.
4
0