Как да сте сигурни, че съхранявате храните си безопасно?

Съхранение на храни

Храната и начинът на хранене оказват голямо влияние върху организма. Здравословният начин на хранене, избиране на храни и напитки, начинът им на приготвяне, тяхното съхранение е от особено значение и това не са празни приказки.

От приготвянето до сервирането на храните и напитките трябва да се гарантира добра хигиена.

Безопасността на храните е един от най-съществените за храненето. Закупуването на хранителните продукти, тяхното приготвяне, съхранение преминават през някои етапи, на които трябва да се обърне внимание.

1. Осигуряване на хигиенни условия - трябва да се гарантира хигиена за сигурността на храните: ръце, готвене, миене, заготовка, средата, в която ще се готви, предпочитано място на съхранение и условия на взаимодействие с други храни;

2. Готовите и суровите храни не трябва да се съхраняват заедно. Тук трябва да се внимава особено много;

3. Сготвените храни, преди да бъдат поставени в хладилник за съхранение, трябва да бъдат охладени. Варивата не трябва да се слагат топли в хладилник. В противен случай микроорганизмите могат да предизвикат различни реакции храна в храна и това да влоши сготвените ястия;

4. При измиването на закупените храни не е редно да се използват перилни и измиващи препарати. Важно е да се измият под чиста течаща вода. Както при измиването, така и при готвенето, е препоръчително да се използва питейна вода и оцет;

5. Храните не трябва да се съхраняват в помещение, където има перилни препарати. Това е от огромно значение за сигурността на храните. Химикалите, съдържащи се в препаратите, могат да предизвикват реакция, която да доведе до заплаха за здравето. Месо, пиле, риба и яйца не бива да се съхраняват заедно със сурови храни в едно помещение. Това води до т.нар. кръстосано замърсяване и причинява разваляне на храните. Храните в никакъв случай не трябва да се увиват с вестници за съхраняване;

6. Приготвените храни трябва или веднага след готвене да се консумират, или да се охладят и поставят в хладилник;

7. Важен момент при размразяването на храните е тяхното изкарване от фризера и поставянето им в хладилник за постепенното им размразяване. Също така може да се размразяват и в микровълнова печка. Неправилно е замразените храни да се поставят при стайна температура за размразяване. Препоръчително е храните да не бъдат дълго време замразени;

8. Закупеното месо от магазините, преди да се сготви, не трябва да се измива. Достатъчно е да се отцеди размразената вода. Ако повърхността на месото е лепкава, значи е развалено и не бива да се консумира;

9. Не бива в никакъв случай да се консумират мухлясали храни. Премахването на мухъл от храната не е решение и гаранция, че не е развалена;

10. При консервираните храни е особено важно да се обърне внимание на вътрешната повърхност на контейнера. От здравословна гледна точка не трябва да се консумират консерви с износени, надраскани, потъмнели вътрешни повърхности на контейнерите;

11. При приготвянето на домашни конфитюри трябва да се обърне внимание на това да не бъдат варени прекалено дълго време. Това води до образуването на химикали, вредни за здравето;

12. При изсушаването на плодове и зеленчуци мястото или помещението следва да бъде чисто и хигиенно.

Храните могат да се съхраняват в кутии, предназначени специално за тази цел. Има много възможности в интернет и много по-достъпни цени на пазара.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати