Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Защо Дания въвежда данък върху червеното месо?

Защо Дания въвежда данък върху червеното месо?

Защо Дания въвежда данък върху червеното месо?

Дания обмисля предложение да се въведе данък върху червеното месо, след като правителствени експерти стигнаха до заключението, че изменението на климата е етичен проблем, съобщи Индипендънт.

Датският съвет по етика препоръчва първоначално да се въведе такса върху говеждото месо, а в бъдеще регулацията да се разшири върху всички червени меса. Според

Съвета данъкът трябва да се приложи върху всички храни в зависимост от влиянието, което производството им оказва върху изменението на климата.

Съветът гласува за предприемането на тези мерки с огромно мнозинство и сега предложението ще бъде внесено за разглеждане от правителството. В съобщение до пресата Съветът по етика каза, че Дания е пряко заплашена от климатичните изменения. Оказа се, че не е достатъчно да се разчита само на така нареченото „етично потребление”, за да се гарантира изпълнението на поетите от страната ангажименти към ООН.

„Датският начин на живот е далеч от устойчив по отношение на климата. Ако искаме да постигнем целта на Парижкото споразумение за запазване на повишаването на световната температура под 2 градуса, е необходимо да действаме бързо и да включим храните”, казва Съветът. И добавя, че е пресметнато, че само говедовъдството произвежда 10 на сто от глобалните емисии на парникови газове, като производството на храни като цяло прави между 19 и 29 на сто.

Защо Дания въвежда данък върху червеното месо?

Според Съвета датчаните са морално задължени да променят хранителните си навици. Не е проблем да изключат телешкото от менюто си и все още да се радват на здравословен и питателен хранителен режим.

„За да има ефект, отговорността към вредящата на климата храна, като в същото време се допринася за повишаване на информираността относно предизвикателствата, които носи изменението на климата, тя трябва да е споделена”, заяви говорителят на Съвета Мики Гиерис. И добави, че това изисква обществото да изпрати ясен знак чрез регулиране.

В заключение може да се каже, че последните няколко месеца са тежки за любителите на червеното месо, след като Световната здравна организация предупреди, че консумацията му се свързва с риска от рак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest