Кое в състава на черния дроб го прави незаменима храна?

Черен дроб

Една порция черен дроб покрива 40 % от нуждата на протеини в организма. Протеинът освежава клетъчната структура, разкрива енергия, съдържаща се в него, позволява образуването на ензими, хормони и антитела, които са особено важни за структурата на келтката.

Консумацията на черен дроб увеличава кърмата при бременните и кърмещите майки. Тялото съдържа 21 бр. аминокиселини. Тялото произвежда 12 аминокиселини, останалите 9 се покриват чрез прием на храна. Тези аминокиселини се наричат специфични аминокиселини и протеини в структурата на някои храни.

Тъй като черният дроб е много богат на протеини, задоволява аминокиселинната нужда на тялото. Приблизително 85 г дроб съдържа 21-26 г протеини. Освен това протеините спомагат при растежа на клетките, осигуряват тяхното възстановяване и обновяване.

Приблизително 84 г говежди черен дроб съдържа 162 калории и 5 г мазнини. Агнешкия дроб съдържа 187 калории и 7.5 г мазнини. Общото съдържание на мазнини в черния дроб е сравнително ниско. Дробовете съдържат животински мазнини, които не застрашават здравето на хората.

При един възрастен холестеролът трябва да е 300 мл. Така че с консумацията на черен дроб организмът си набавя необходимото, тъй като 84 г дроб от говеждо съдържа 337 мл количество холестерол, телешки и агнешки – 430 мл, пилешко – 479 мл. Всъщност тялото може да произвежда холестерол естествено, а консумирането на дроб ще намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

68 г черен дроб набавя на организма необходимото количество витамин В12. Витамин В12 е жизненоважен за организма. Той поддържа производството на червени кръвни клетки и генетичен материал и поддържа здравето на нервната система. В12 позволява производството на аминокиселини и протеини, регулира нивата на хомоцистеин. Когато нивата на хомоцистеина се покачват, артериалните съдове са под заплаха.

Дроб

Именно затова витамин В12 е жизненоважен. 917 на 100 от размера на витамин А трябва да вземат ежедневно възрастни жени, а 713 на 100 – мъжете.

Витамин А подсилва имунната система, позволява комуникация и връзки между клетките. По отношение на рибофлавин, той осигурява метаболизма на храните, предпазва здравето на кожата и очите.

Една порция черен дроб набавя на организма 121 на 100 от необходимостта от цинк за жени и 88 на 100 за мъже. Цинкът е важен минерал, който укрепва имунната система. От друга страна, цинкът позволява регулирането на клетъчния метаболизъм, обновяването на клетките и осигурява регулирането на генетичен материал. Той подпомага транспортирането на кислород в растежа на клетките.

Благодарение на минералното си съдържание на желязо, консумацията на черен дроб предпазва белите дробове и подобрява на кръвообращението.

Освен това 68 г черен дроб набавя на организма и необходимото количество селен. Селенът защитава тялото срещу увреждане на клетките, бори се със свободните радикали в организма, намалява риска от рак, показва антиоксидантни свойства. Селенът също така поддържа активността на имунната система и щитовидната жлеза.

Друг важен минерал, съдържащ се в черния дроб, е мед. Медта представлява компонент от много ензими, който предпазва организма от свободните радикали.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати