Яжте храни с бактерии, за да сте здрави

Риба със зеленчуци

За да се храните наистина здравословно, трябва да спазвате някои основни правила, съветва английският диетолог Майкъл Полън. Според него колкото е по-бял хлябът, толкова е повреден. Затова хората, които ядат пълнозърнест хляб, страдат от по-малко болести.

Забравете мюсли и корнфлейкс, които променят цвета на млякото. Натуралните са наистина полезни, но тези, които боядисват млякото, са пълни със захар и оцветители и са преработени по начин, който е унищожил всички полезни вещества в тях.

Колкото и да е странно, много от нас се хранят не защото са гладни, а защото искат да успокоят нервите си или да възнаградят себе си за нещо. Храната трябва да е пъстроцветна. В чинията ви трябва да присъстват поне четири различни цвята, при това естествени, а не оцветени изкуствено.

Хамбургери

Психолозите са на мнение, че пъстроцветната чиния е способна да задоволи глада на човек, само докато я гледа. Освен това консумацията на различни по цвят зеленчуци гарантира равномерно снабдяване на организма ви с голямо количество полезни вещества.

Ако трудно можете да прочетете етикета на продукта, защото вече сте уморени от няколко реда странни наименования, най-добре хапнете месо, зеленчуци или плодове. По-добре нещо естествено, отколкото подсладители, ароматизатори, консерванти и други химикали.

Хапвайте това, в което участват бактерии. Например йогурт, млечни продукти или соев сос – т.е. всичко, което има нужда от закваска или втасване. Наблягайте на мазната рибапъстърва, сьомга, аншоа, която е полезна за сърцето, нервната система и кръвоносните съдове.

Не яжте това, което не гние. Т.е. това, чийто срок на съхранение е много месеци. Това е знак, че продуктът съдържа най-различни добавки. Изключение правят продуктите на ферментация – вино например, както и мед, който може да се съхранява много дълго време.

Гювеч

Не бързайте, защото мозъкът има нужда от около 20 минути, за да разбере, че сте се нахранили, и да изпрати съответния сигнал до стомаха ви. Звучи парадоксално, но колкото по-бавно ядете, толкова по-бързо ще се заситите.

Предпочитайте зеленчуковия бульон пред месния. В бульона от месо има тежки за преработване животински мазнини. Зеленчуковият съдържа много хранителни и свежи елементи. Купете си по-малки чинии за хранене. Според психолози ако смените чиниите си на по-малки, ще започнете да ядете с 20 процента по-малко.

Наблягайте на традиционните кухни на различни страни, вместо на хамбургери и пържени картофки. Най-добре е според диетолозите да се храните с традиционни за вашия регион ястия, тъй като генетично сте предразположени да преработвате по-лесно тази храна.

Рейтинг

5 1
4 4
3 3
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Димитрина
Димитрина
09.02.2013 07:17
Аз съм напълно съгласна с написаното.
1
0
Goaman
Goaman
16.10.2012 16:20
Ох, за бога.. Има различни видове бактерии. Някои от тях са изключително опасни, други (като тези в киселото мляко, истинското такова) са изключително нужни и здравословни.
0
0
Флорида
Флорида
23.02.2012 01:02
Аз знам че е обратното, бактериите вредят, трябва всичко което ядем да е прясно, без престояли храни
0
1