Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Пореден скандал! Фалшиви сиренa с палмова мазнина са залели пазара

Пореден скандал! Фалшиви сиренa с палмова мазнина са залели пазара

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Сирене

При акция на Активни потребители е установено, че 9 от марките сирена по българските пазари са използвали палмово масло или сухо мляко. При други 27 марки е открита нова измама - добавяне на ензима трансбутаминаза.

Новината съобщи председателят на асоциацията Активни потребители Богомил Николов, който заяви, че ще предостави резултатите от тестовете на Комисия за защита на потребителите.

От асоциацията са тествали общо 36 марки сирена. В 6 от тях са открити немлечни мазнини - сирене с доставчик Ипекс груп, сирене с доставчик Сибила, производител Сирма приста, дистрибутор Лъки 2003 ООД, СВА - КОМЕ ООД и неидентифициран производител и доставчик на сирене на Женския пазар в София.

Високо съдържание на вода в сиренето е открито в Милки груп био ЕАД.

За 9 от марките е установено, че вместо краве мляко, както изписват на етикета, в сиренето са вложени палмово масло и сухо мляко, които с нищо не са опасни за консумация, но подвеждат потребителите.

При тези марки е установено и по-високо водно съдържание за сметка на маслеността.

Фалшиви сирена

За 27 от марките сирене има съмнение, че използват нов вид измама, казва доктор Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните.

Подозренията са, че те добавят към продуктите си ензима трансбутаминаза, който уврежда протеините в продукта и по този начин го втвърдява. Целта е с по-малко мляко да се създаде продукт, досущ като сиренето.

Засега обаче не може да се каже със сигурност дали този метод се е прилагал, понеже у нас няма лаборатория, която да засича предполагаемия ензим.

Употребата на трансбутаминаза е разрешена, но не и за направата на сирена, защото може да се отрази негативно върху здравето на хората, които го консумират.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Албена Асенова
Любопитна съм само какви вреди по-точна нанася на здравето,защото вече не знаем с какво се храним,особено и като няма подобна лаборатория у нас.
2
0