gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Магданозът: Незаменим природен лечител

Магданозът: Незаменим природен лечител

Магданоз

Магданозът е едно от най-употребяваните растения в кулинарията по цял свят. Той е двугодишно растение с перести, плоски листа. Познати са много разновидности, но ние познаваме най-вече плоския и къдравия магданоз.

Има тревист и свеж вкус. Древните гърци са го смятали за свещено растение. Магданозът съдържа много минерали и витамини. За германците най-употребявана част е била коренът, с него приготвяли салати. Повечето хора използват това растение като подправка за ястия и най-вече за декорация.

Днес вече знаем, че това растение е уникален лечител. Има високо съдържание на желязо, цинк, калий, калций, фосфор. Отличен източник на витамин С, витамин А, и някои от групата на витамин B.

Гърците са използвали листата и семената на магданоза като диуретик. От семената се приготвя отвара, която се използва за въшки в косата. Намачкани листа се поставят върху кожата при контузии. Народната медицина препоръчва листа и корен от магданоза при заболявания на бъбреците, чревни нарушения, стомашни болки, менструални смущения и при камъни в жлъчката и камъни в бъбреците.

Той е кръворазширяващо средство, затова бременни жени трябва да избягват употребата му, за да не доведе до аборт. Листата се използват като лапа при ухапвания от насекоми. При конюнктивит могат да се правят промивки със сок от листа магданоз. Достатъчно е да се ядат корени от магданоз за две седмици и няма да имаме проблеми със здравето.

Китка Магданоз

В сушен вариант също е ефикасен, но срокът за лечение трябва да бъде два пъти по-дълъг. С тези свои полезни качества магданозът е не само ароматна подправка, но и незаменим лечител за човека. Древна мъдрост гласи - Eдна шепа магданоз е равна на шепа злато.

Съхраняваме магданоз както в изсушен вид, така и в прясно състояние. Китка магданоз се увива в мокра хартия. Завива се в найлонова торбичка и се оставя в хладилник. Така за седмица ще имаме винаги пресен магданоз!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати