Вижте защо не бива да прекалявате с градински чай!

Вижте защо не бива да прекалявате с градински чай!

Градинския чай се използва векове наред в кухнята и медицината. Проучванията показват, че това растение за първи път започва да расте в Средиземноморския регион и Централна Азия, но сега може лесно да се отглежда навсякъде по света.

Използва се при стомашни проблеми, висока температура и борба с бактериите. Използва се за облекчаване и успокояване на стомашни киселини, диария, излишни газове, подуване на корема, проблемна менструация.

Градинския чай се използва в различни форми. Например може да се свари и да се консумира като чай, при астматици може да се вдишва, за да облекчи дробовете, да се използва за различни кожни заболявания.

Другото име на градинския чай е салвия и също така може да се използва и като подправка при приготвянето на различни ястия. Салвия е по-скоро непопулярна, но много подходяща подправка при месните ястия.

Градинският чай обаче също има странични ефекти. В домакинството нормалното използвано количество градински чай няма никакви странични влияния. Но ако се използва доста често и продължително, може да има редица негативни ефекти.

Съдържащият се туйон в състава на градинския чай може да покаже токсични ефекти върху тялото, ако се консумира в големи количества. Също така тези химикали могат да предизвикат вреда на черния дроб и нервната система, може да предизвика дори и припадъци. Размерът на химическия туйон, съдържащ се в растението градински чай, зависи от това при какви условия расте и се отглежда.

Използването на градински чай по време на бременност и кърмене може да причини вредни резултати. Това се дължи именно на химикала туйон. Този химикал може да повлияе на менструалния цикъл на жените, да предизвика аборт.

Прекомерната консумация на градински чай при кърмачки може да доведе до намаляване на кърмата.

Градински чай

Консумирането на градински чай не се препоръчва за диабетици, тъй като води до намаляване на нивото на кръвната захар.

Приемът на този чай оказва влияние върху женския хормон естроген. Отделянето на хормоните може да доведе до рак на гърдата, на матката, на яйчниците, ендометриоза, маточни фиброзни състояния. Жени, имащи такива заболявания, в никакъв случай не трябва да консумират градински чай.

Салвията има различни разновидности в зависимост от това къде и как е отглеждана. Поради това има вид градински чай, който увеличава кръвното налягане при хора с високо кръвно, и вид, който действа точно обратното при хора с ниско кръвно налягане.

Също така може да навреди на някои вътрешни органи. Туйонът нарушава ритъма на сърцето, ускорява сърцебиенето, води до отпадналост и световъртеж, бъбречни проблеми.

Прекомерната консумация може да предизвика и някои алергични реакции – сухота в устата, изтръпване на устните, коремни болки. Може да увеличи или намали ефекта на различни видове лекарства при взаимодействие.

Ако ще се подлагате на операция, приемът на градински чай трябва да се спре 2 седмици по-рано.

Вижте нашите вкусни предложения за рецепти със салвия.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Сия Рибагина
Сия Рибагина
23.05.2016 21:57
Салвията е една от най-любимите ми подправки.Предпочитам я в прясно състояние,листата са изключително ароматни и леко запържени в зехтин с парче месо,дава удивителен вкус и аромат.Не бях запозната със страничните и ефекти,но предполагам,че предозиране се има в предвид поемане на огромни количества от нея,което ми се струва невъзможно
0
0
Джемиле Чешлиева
Имат отрицателни ефекти само при хора, страдащи от различни заболявания. Дамо при тях предозирането може да доведе до влошаване на състоянито.
0
0