Отвара от аспарагус премахва отоци и проблеми с простатата

аспарагус

Много хора се оплакват от задържане на течности в организма, хипертония и други заболявания на сърдечносъдовата система.

Растението аспарагус има диуретично действие, разширява кръвоносните съдове и снижава повишеното артериално налягане. Наричано още зайча сянка, то помага и при бъбречнокаменна болест, трудно уриниране, заболявания на простата и черния дроб.

Корените се използват, като за целта се вадят и се изсушават през септември. Тази чудесна билка съдържа инулин, аспарагинова киселина, 8 фруктоолигозахарида.

Предлагам ви рецепта за запарка от аспарагус. Две супени лъжици от аспарагуса се запарват с 500 мл кипяща вода. Оставяме го да се кисне един час. Прецежда се и от тази запарка се пие 3 пъти дневно по 150 мл 15 минути преди ядене.

Коренището на аспарагуса е дебело, хоризонтално, светлобежово, от което излизат много шнуровидни корени. От корените се развиват вертикални издънки, които носят спирално разположени едри люсповидни листа. Тези издънки, събрани от култивирани вариетети, се използват като деликатесен зеленчук.

Трябва да се внимава, защото от диворастящите растения са горчиви и не се консумират. Тази много полезна билка се препоръчва при хипертония, бъбречнокаменна болест и много полезна при проблеми със простатата.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати