Пет начина да се ободрим без кафе

Сок

За съжаление кафето си има своите негативи: ако пиете кафе, направено силно и наситено, ще ви въздейства по очаквания начин, но със сигурност ще повлияе на сърдечно-съдовата система и ще раздразни стомаха. Факт е, че любимата ни напитка може да доведе до хипертонична криза, гастрит или заболявания на задстомашната жлеза. И тогава вече лекарите ще ви забранят кафето.

За да не завърши всичко това по този неприятен начин, можете да използвате и други начини да тонизирате организма си.

1. Сутрешно раздвижване + контрастен душ

Този начин е много по-подходящ за почитателите на здравословния начин на живот. И за хората със силна воля, защото да правите гимнастика, трябва да ставате 30 минути по-рано. Душът след това е задължителен - да е контрастен, защото ще ви гарантира бодрост за целия ден.

2. Витамини

През лятото и есента се хапват повече плодове, затова се чувстваме по-бодри. Но през зимата и пролетта витамините не стигат. По-добро решение е приемането на витаминни комплекси - с тях ще повишите тонуса си, ще укрепите имунитета и ще подобрите състоянието на кожата, ноктите и косата.

Цитруси

3. Цитруси

Отминават сега времето на портокалите и мандарините, но лимоните остават на пазара целогодишно, така че ги използвайте -те са богати на витамин С. Затова е добре да пиете изцеден лимон, както и да хапвате лимон с мед. Важно е да не страдате от алергии към цитруси и да нямате язва или гастрит.

4. Какао и шоколад

Горещ шоколад

По действие са подобни на кафето, но са по-слаби от него и не удрят така по кръвоносните съдове, нервната система и стомаха. Когато осъзнаете сутринта, че не можете да си отворите очите, сварете си какао или топъл шоколад или просто хапнете няколко парченца шоколад.

5. Чай със захар

Чай

Много хора са убедени, че ободрява само силният черен чай, но неговото действие е дори по-силно от кафето. Затова не прекалявайте със силата на чая, като е добре да сложите в него захар и лимон.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Янка Горанова
Аз нямам такъв проблем. Не пия кафе и не съм зависима от него по никакъв начин. Според мен кафето е като цигарите. Свикваш с него и после си мислиш, че не можеш да го спреш.
0
0